Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
En basıt cevabım, paylasım.. Bu sadece okumakla olmuyor dıyebılırsınız ama her paylasım seklının ayrı bır ıslevı ve guzellıgı vardır.
Bunun dısında bır suru cevap verebılırız elbette. Hayal gucu, zıhın calıstırma gıbı baslıklar altında bunları acıklayabılecek arkadaslarım coktur. Bana basıt olan cevap bıle yeter. Cunku her paylasım seklıne hak ettıgı saygı ve "raconuyla" yaklasırsak kısısel ve toplumsal gelısım konusunda cok onemlı bır asama kaydetmıs oluruz..
Okurken ne kadar cahil olduğunu görmek bence olumsuz bir yaklaşım. Kim çıkarmışsa ilkin güzel başlamış olabilir ama bir yararı yok. Okurken ben cahil olduğumu görmüyorum, dünyanın ne kadar geniş bir yer olduğunu görüyorum. Ne kadar farklı düşünceler olduğunu, ne kadar farklı icatlar olduğunu, bir şey yaparken çoğu zaman aslında onun altında yatan başka nedenleri fark edebiliyorum. Okudukça ben büyüyorum. İşten eve geldiğimde kendime dışarıdan bakabiliyorum, benim için bir meditasyon ama ne kadar cahil olduğumu görmek için yaptığım değil, kendimi büyütebilmek için yaptığım bir meditasyon.
@melzöçakmak eleştirmek için okuyoruz ve okuduğumuz her şeyi eleştirmeye hakkımız var diye düşünüyorum bende. Eleştiri o kitaba üzerinde düşünmek sureti ile hakkını vermektir. Bu sebepten düşünme zahmetinde bulunarak yaptığınız her eleştiriyi seve seve okurum.
Vikitap söylediğiniz gibi bunun için biçilmiş kaftan ama üyelerin ve editörlerin bu kaftanı biraz önce dikip devamlı surette giymeleri için can atmaları gerekiyor sanırım :)
şurdaki paylaşımlar sayesinde yazmanın, yüzyüze konuşmaktan daha zor olduğunun bir kez daha farkına vardım. :)) 'cahil' kelimesini ben severim. Ve benim kabul ettiğim bir şeyi de herkesin kabul etmesini tabiki beklemem çocukça( çocukları çok severim :)))) olur. (gelişimde geçen bir terim egosantirizm-çocuklardaki bencillik- ;) ) 'Kendime dışarıdan bakmak' söz öbeğini de çok sevdim bu arada ;) ben de yapmak istesem de çok başarılı olamıyorum sonunda, yaşadığım olaylarda kendimi haklı çıkartıyorum :))
eleştiriyi de çok severim, ama Bilge, edebi yönden eleştiremem dedim çünkü o konuda bilgim tam değil. Hazır paylaşım iyidir, candır diyorken son okuduğumuz kitaplar hakkında fikir alışverişi yaparsak sevinirim. Ben Kadının Fenni( Feyza Altun Meriç) ni yeni bitirip bugün Yetim Kalacak Küçük Şeyler ( Oya Baydar) e başladım. İçinizde Yetim Kalacak Küçük Şeyler i okuyan var mı?
Zaten bir okuma kültürü var. Herkes okuyor. Kitap okumasalar dahi. Bilgisayar ve cep telefonundan sürekli bişeyler okuyor insanlar. Bazen bu ekranlardan okunan bazı şeyler, bazı kitaplardan daha nitelikli olabiliyor. Okumanın cahilliği giderdiği bir efsanedir yalnızca. Köydeki kocakarı bir profesörden daha bilge olabilir yerine göre. Havva Ana aklıma geliyor mesela. Bir de her gün TV'lerden birilerinin sözcülüğünü yapan akademisyenler var... Kavramlar bile esnek sanki. Kim cahil kim bilge. Okumak iyidir, cahillik kötüdür'ü neye göre söylüyorsunuz. İki şey önemli burada bence: 1.Okuduğun şeyin niteliği 2. Okuduğunla kurduğun ilişkinin biçimi
Sonuçta okumak statümüzü yükseltmez. Bu kadar büyütmeyelim okumayı, bu kadar çok anlam yüklemeyelim okumaya, sadece okuduğumuzdan keyif alalım...
Kanımca tamamen bireysel bir aktivite okumak. Paylaşırsın ya da paylaşmazsın daha da ötesi paylaşamazsın bazen :( Güzel bir söz, bir tebessüm ve günaydın paylaşmayan bir ortamda çalışıyorum. Kime neyi paylaşmaktan bahsediyoruz.. Sadece kendim için okuyorum. Paylaşmaya gelince canım isterse ve yeri gelirse paylaşıyorum:)
Bu duruma düşmemek için okuyorum:)
https://www.youtube.com/watch?v=T8FUH8g0AGI
Hic bir cikar ve dusunce icinde olmadan, yalnizca bulundugum ortamdan cikip, bambaska bir düzeye girebilmek icin yaptigim zorunluluk(evet aktivite değil. Nasil sigara basta zevk, daha sonra zorunluluksa, kitap da bir bagimlilik ve zorunluluk haline geldi benim icin.)
Aslında şu anda okuduğum kitapla paralelde bir konu bu. Son okur - David Toscana. Kitabı okurken de biraz bunu düşündüm. Okumasak acaba hayatımız nasıl olurdu? Yine hayatımızı olduğu gibi mi yaşardık yoksa daha farklı mı olurduk. Kitabı tavsiye ederim. Bu aradaki konuşmalardan ve kitaptan çıkardığım aslında biraz bencillikle kitap okuyor oluşumuz. Bilgilenmek, keyif almak, paylaşımda bulunmak, arkadaşlarla tartışırken dipnot vermek, zorunluluk..... ne derseniz deyin hepsi 'ben'i biraz pohpohluyor (ya da ön plana çıkartıyor demek daha doğru sanırım
@melzöçakmak ben yazarken aslında daha çok okurken kendimize bir şeyler kattığımız için sevinmeliyiz diye öyle dedim. Çok fazla negatif düşünce var etrafta, bazen pozitif bakmak iyidir.
@bilalante Bir de okuduğun şeyin niteliği ve niceliği arasında tabi ki fark var ama yine de hiç okumayan toplumumuzda bence okumayı cidden yüceltelim, yani o kadar yüce bir şey olsun ki ne olur okusun insanlar. Twitterdan 140 harfle sınırlandırılmış ya da sosyal medyadaki diğer haberleri takip edip, istediğimi alıyorum demesinler. Ben gerçekten 3 yıldır kendini kariyere adayıp da sadece iş odaklı yazılar okuyan ancak şimdi tekrardan okumaya başlayan birisi olarak diyorum ki alamıyorsun, aldığını sanıyorsun sadece.