Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bu konu çok canlar yakar baştan diyim ama bir iki kelime etmek gerekirse eğer; inançlı insanların ana argümanı mükemmeliyet(insan, gezegenler, kar tanesi vs.) üstünde temellenirken, inanmayanlar tesadüf ekseninde tartışmaya giriyorlar. Tabi bu kadar basit bir genelleme işin özünü asla açıklamaya yetmez ama benim gözlemlerim bu yönde olmuştur çoğu zaman. İnananlar mükemmel olanın göreceli olamayacağını(inanmayanlara göre mükemmelliğin genel geçer bir tanımı yok, aynı estetiğin olmadığı gibi) ve tek bir damlanın bile büyük bir varlığın tasarımı sonucu meydana geldiğini, inanmayanlar ise bir yaratıcıya gerek olmadan da bunların oluşabileceğini belirtiyor. Ben de hiçbir dini benimsemesem de bir yaratıcının olduğuna ya da bu türden bir tek olanın varlığına inanıyorum. Tabi bununla ilgili tartışmalara girerken hem konu üstüne çok okumalı ve araştırmalı hem de açık bir zihinle her şeyi tartarak tartışılmalı. Yoksa iş birbirini suçlamaktan öteye geçmez.
Deizim(Deist olduğum için direk buradan açıklamaya başlayacağım)'e göre Tanrıyı bulmak için birkaç argüman var mesela(Kozmolojik, Doğa Yasası ve Teleolojik Argüman başlıkları altında) Temelde bu argümanlar her şeyin belli bir kuralı-kanunu olduğunu bir de bu kanunları koyan bir kanun koyucusu olduğunu bu sebepten de bir yaratıcı, yaratılmışlığın bir sebebi olduğunu ve de bu kanunları koyabilecek kişinin yüce bir varlık olduğunu ifade eder. Zaten mantıklı düşünüldüğünde, ki deizm Tanrı'yı akıl ile bulmak anlamına gelir, bu dünya düzeninin, güneş sistem ve sistemlerinin kendiliğinden meydana gelmesi ve kendi kendine bir düzen içine girip bu düzeni hiç değiştirmemeye kalkması biraz tuhaf olurdu bu sebeplerden ötürü bir Tanrı'nın olduğuna inanıyorum ama bunun herhangi bir dinin yasaları ile kısıtlanabileceğini ya da sırf müslüman, hristiyan yahut yahudi bir aileden müslüman, hristiyan ya da yahudi bir ülkede doğduğum için hayatımı böyle devam ettirmem gerektiğine inanmıyorum. Özetleyecek olursam bir yaratıcı olduğuna inanıyorum ve o yaratıcıya istediğim ve mantığıma yatan her yoldan ulaşabileceğime inanıyorum.
ben beyin üzerinde duracağım. bilmem kaç gramlık et yığınında nasıl düşünceler, fikirler, oluşuyor değil mi dünyaya nasıl yön veriliyor, kasıp kavuruyor. akletmek başlı başına bence en büyük mucize, delildir. gayrısına ihtiyaç yok. sonra insandki merhamet vicdan acıma diğerkamlık duygularına ne demeli bunun yanı sıra kin nefret kıskançlık haset duyguları. biri Musa iken diğeri firavun, biri Muhammed iken diğeri ebu cehil biri Hüseyin iken diğeri yezid. arayacaksa inanacaksa bile kendini hariç tutarak, kendinde ve gördüğü herkeste tanrısal ve şaytani bir özün bulunduğunun farkında olmayarak arayacak inanacaksa bu belki ödüle ve korkuya dayalı bir inanış daha doğrusu derinlerde mutlaka bir şüphe barından bir bekleyiş olur. irade sahibi olan insan inanmamakta özgürdür. aksi halde inananlar, her insana özgür irade veren tanrısal iradeye karşı çıkmış olurlar. inanmayanlar da sebeplere sahiptirler. önemli olan insana saygı iyiliktir, toplumsal iyilikler ve ibadetlerdir yaratıcının hiç bir şeye ihtiyacı yok ama insan yine insana, en içten duygularına yardımına muhtaçtır . inanan da inanmayan da akla sahipse, empati yapıyorlarsa her şey yürür herkes mutlu olur diğeri kul ile yaratan arasındadır bugün bunu sağlayacak demokrasi, insan hak ve özgürlüklerine saygı ve laikliktir. bu değerlere sahip olsun, inanmış inanmamış benim için çok önemli değil, yoksa inanıp da işçisine kıdem tazminatını vermeyen fazla mesaisini vermeyen, sigortasını yatırmayan nice inananlar yok mu???
Bu yorum silinmiş
Harun Yahya takma isimle, kitaplarını piyasaya süren şahsın , bilimsel kaynaklara dayalı olduğunu ifade ettiği bir kitabında rastlamıştım bu soruya.
Sizce Tanrı Var mı? - İnanmak İçin Sebepleriniz nelerdir.?
(Lütfen düşüncelere saygı gösterelim, bu site kavga yeri değil, düşüncelerimizi özgürce paylaşabileceğimiz kaynak olmalı,)