Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Tekrar tekrar aynı kitabı veya kitapları ilk defa okuyormuş gibi keyif alarak okurum dediğiniz kitaplar var mı?

Tartışma Cevapları

21 ile 30 arası cevap gösteriliyor, toplam 42 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Genellikle bitirdiğim kitabı tekrar okumam. Buna değecek çok fazla kitap var belki ama bende böyle bir alışkanlık yok.

10 yıl, 11 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.


Edebi eserleri farklı yaşlarda, hayatımızın farklı anlarında her okuduğumuzda bizlerde farklı farklı izler bırakır. Bu kişiler arasında da öyle değil midir? Edebi olan kitaplar bir kez okumakla hakkı verilecek türden eserler değildir.
"Suç ve Ceza"yı 15 yaşında okumakla erişkin bir yaşta okumak bir midir?
İlber Ortaylı "yok öyle klasikleri bir defa okudum demek. Klasikleri hayatınızın farklı farklı anlarından tekrar tekrar okumanız gerekir ki anlayabilesiniz" demişti.
Thomas Mann ise "Kitaplarda her zaman kendimizi buluruz. Yine de Her seferinde okuduğumuzda hayran kalıp yazarını deha olarak adlandırmamız ne tuhaftır" demiş.
İtalo Calvino ise "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "Okuyorum" demedikleri, genellikle "Yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır."
demiştir.
Ünlü tarihçilerimizin, çok iyi yazarların sözlerinden anlaşıldığı gibi edebi değeri olan kitapları bir kez okumak yeterli değildir.

Kızım da, sevgili trueblue gibi Harry Potter serisini defalarca okudu. Bunu lise edebiyat hocasına bir görüşmemizde dile getirmiştim. Kadın bana "Ne güzel. Ben de o seriyi tekrar tekrar okuyorum çünkü o seri insanın gelişmesi için mükemmel bir seridir." demişti.

10 yıl, 11 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

@hacerimu özellikle klasikleri değişik zamanlarda okumak gerekli. Bir tanıdığım klasikleri ilk kez ergenlikte daha sonra 30-40 yaşlarında daha sonrada 60 yaşlarında okumak gerektiğini çünkü zaman içinde insanların bakış açısının değiştiğini söylemişti. İnsanların bazıları için okunan bir kitabı veya filmi yeniden okumak veya izlemek zaman kaybı olarak algılanıyor. O nedenle söylemiştim.Okuduğumu tekrar okuyana kadar başka kitap okurum diyorlar.

Ama artık sadece kurguya dayanan toplumsal veya ahlaki mesajlar içermeyen popüler kitaplar bir parlayıp bir sönen saman alevi gibiler. Ama iyi olduğu için popüler olanlar modaları zaman zaman azalsada yine popüleritelerin koruyorlar. Örnek olarak en heyecanlı macera romanı olan Odysseia destanı gibi. Destanda Yunan kahraman Odysseus'un Truva'nın düşüşünden sonra vatanı İthaka'ya yaptığı maceralarla dolu uzun yolculuk anlatılırken bir taraftan 20 yıldır uzak olmasına rağmen karısı Penelope'in aşkı ve sadakati ile oğlu Telemachus'un onu kurtarma gayretleri anlatılır. Aile, sevgi, aşk, sadakat, macerayı akıcı olarak bir eser her devirde geçer akçe olduğunu kanıtlıyor.

Notcuk: Alacakaranlık serisinde yazarın İngiliz Edebiyatı eğitimi aldığı çok belli oluyordu. ;)

10 yıl, 11 ay     

Bu yorum silinmiş

0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Tolkien'in kitapları bir seridir aslında ve bu seriyi her okudugumda ayrı bir heyecanla okurum. Aynı şekilde Poe'nun öykülerini, Kafka'yı ve Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni şimdiye kadar birkaç kez okumuş olmama rağmen ilk heyecanla yine okurum. Çünkü her okuyuşta farklı karakterleri keşfediyorsunuz.
Fantastik kitapları tekrar okumak sizin insanlığınıza bir şey katmaz belki ama en az onun kadar önemli olan, karakterinizden tutup yaşadığınız evin havasına kadar etkili olan hayal gücünüze birçok şey katar.

10 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@trueblue bazı eserleri farklı zamanda okumanın insana farklı şeyler katacağı konusuna ben de katılıyorum. ama hangi kitaplar? yani bu noktada da asau'nun görüşüne katılıyorum. fantastik kitaplarla aram zaten hiç yoktur ama diğer romanlar için bile düşündüğümde bana ilkinden çok da fazla bir şey katacak bir kitap aklıma gelmedi mesela.

ha, bazı yazarlar da var ki onları okuduğumda kendimle, insanlarla, dünyayla, başka şeylerle ilgili yolumu aydınlatıyor, bazen azarlıyor, azarını kabul ediyorum. bu yazarlar bana göre, mesela anlattığı bir duyguda tam kendimi bulduğum yazarlardan daha üstündür ve tekrar okunmayı hak eder; çünkü sadece bana bazı şeyleri anımsatmaz, üstüne eklemem gerekenle ilgili ipuçları verir, kendime bi çeki düzen vermemi sağlar. ama bu yazarların bile daha tüm eserlerini okumadan, aynı kitabını tekrar okumam sanırsam şimdi itiraf edeyim))

ayrıca hızlı okumanız güzelmiş. ama zaten kitap okumanın bir zaman kaybı olduğunu düşünmüyorum ben de, sonunda beğenmesek bile. (hatta siz bana çok zaman kaybına neden olmuyor diyerekten az zaman kaybına neden oluyormuş gibi söyleseniz de, ben o kadar bile düşünmüyorum. tamam şaka şaka))) yani mesele zamanda değil, içerikte bence.

10 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bir kitap tekrar, tekrar ve tekrar niye okunur? Daha açık söylemek gerekirse bir ROMAN tekrar ve tekrar neden okunur? Bilgi edinmek dışında bir kitabı tekrar ve tekrar okumanın ardında ne yatar? Bir kitabı okudum ama konusunu unuttum, tekrar okurum; bir kitabı okudum, kitabı okuduktan sonra bu kitabı daha önce okuduğumu hatırladım. Okuduğumu unuttuğum için tekrar okumuş oldum (zaten okunan öykü, roman türü kitapların çoğu zamanla unutulur, bu doğaldır). Konusunu veya ana fikrini unutmadığım bir kitabı (öykü, roman) tekrar niye okuyayım? Bir kitabı tekrar okuyorsam konusundan ziyade içerdiği felsefeyi, mesajı özümseye yönelik bir caba içindir. Ben, Alacakaranlık veya Açlık Oyunları romanlarını tekrar niye okuyayım, veya okuduğum bir A. Christie romanını neden tekrar okuyayım ki? Bu kitapların konularını unutmadıysam, bunları tekrar okumanın bana ne faydası olabilir ki? Ama örneğin Albert Camus'nün Yabancı romanını tekrar okursam bir anlam ifade edebilir. Çünkü bilirim ki eğer ben bir okuma yapmanın cabası içindeysem, ilgilendiğim şey kitabın içindeki hikaye değil, o hikayeyle anlatılmak istenen şeylerdir. Zaten önemli olan az okumakla çok şey öğrenmektir. Yoksa salt çok kitap okumakla bilgi seviyemiz ve anlayış merhalemiz yükselmez. Haa maksat eğlenmek, zevk almak, halay alemine dalmak, gençlik ateşiyse vs. o zaman otuz kere bile tekrar okunsa bıkılmayacak "pembe panjurlu" kitaplar çoktur...

10 yıl, 11 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Kitaplarla Beslenmek canım, Jane Eyre ve Çalıkuşu'nu yazmayı unutmuşum. İlk kez 14 yaşında okumuştum Çalıkuşu'nu her okumada başka bir keyif alıyorum, İnşallah ömrünün sonuna kadar çok sevdiğin kitapları tekrar tekrar okuyacak sağlıklı bir ömür yaşarsın. O ömürde sevdiğin kitaplara dilerim yenilerini de eklersin.

@subirikintisi çok haklısın. Ben ve Kitaplarla Beslenmek kitapları değişik yaşlarda okumanın insanın bakış açısına göre çok daha değişik algılamalar oluşturduğunu konuşmuştuk.

10 yıl, 11 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Trueblue'ciğim, çok sevdiğim bir kitabı tekrar tekrar okurken ilk aldığım heyecan ve keyif devam eder. Şu an tekrar tekrar okuduğum Çalıkuşu aklıma geldi. Jane Eyre ve Aşk ve Gurur yine aklıma gelenler.

Çok sevmiş olduğum her bir kitabı inşallah ömrüm yeter de tekrar tekrar okurum.

10 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@Kibele, nickin çok ilginç ve çok beğendim. Anadolunun Ana Tanrıçası Kibele hep ilgimi çekmiştir. Benim hafızamda çok güçlüdür ama kitabı okurken onu bir film seyreder gibi hissetmenin yarattığı zevk bir başka.

@hacerimu benim yıllar içinde edindiğim bir yetenek var. Ben normal insanlardan çok daha hızlı okuyabiliyorum. Hızlı okuma hakkında okuduğum bir kitaba göre bu göz hareketleri ile ilgiliymiş. Örnek: Duygu Asena'nın Kadının Adı Yok romanı 182 sayfadır, üniversiteye giderken iki boş ders esnasında kitabı arkadaşımdan alıp okuyup geri vermiştim. Bunun için bazı eserleri tekrar okumak bana çok zaman kaybına neden olmuyor.

10 yıl, 11 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar