Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
sevgili ArzBrs bende sonuna kadar size katılıyorum amacım sizin yazdıklarınıza eleştiri getirmek değildi. Bazı gerçeklere parmak basmaktı. Bir ortak yayın politikası yok yaklaşık bir veya iki ay önce bir tv kanalında Can, Ntv, ve sanırım İthaki yayın yöneticilerinin tartışması vardı ortak oldukları tek konu satışların az masrafların ve uygulanan vergilerin aşırı olmasıydı ama orada moderatör sormadı çok uygun fiyatlarla okuyucuya kitap sunan yayınevleri nasıl oluyorda sizin yarı fiyatlarınıza kitap yayınlıyabiliyorlar diye ( ilk aklıma gelenler Araf, Epsilon, İnkilap, İş ve YKY )
Kütüphane konusuna gelince ben kendime göre yaklaşık beş yıldır kitabı çok iyi bilen eski sahaf ve kitap evi sahibi bir dosttan yardım alarak , iyi bir kütüphanede olmazsa olmaz diye önerdiği kitapları toplayarak bir kütüphane oluşturmaya çalışıyorum .Ki yardımcı olan dostum eski işi olduğu için dağıtımcılardan indirimli olarak getirttiği halde Türkiye gelir şartlarında nasıl yüksek bir meblağ tuttuğunu yaşıyorum. Keşke yayınevleri daha uygun fiyatlarla kitap satsalar kitaplık kurmak gibi zevkli ve keyifli hobiyi isteyen herkes ( özellikle benim gibi işini tasviye edip güzel bir uğraş arayanlar ) tadabilse. Sadece buna parmak basmak istemiştim sevgiler.
Öyle bir tüketim çağındayız ki, insanlar bir kitaba günlerce zaman ayırmak istemiyor. Millet bir gördüğünü bir daha görmek istemiyor. Filmleri bile ileri sara sara izliyorlar. Ancak yeni nesil de bir artış görüyorum ve bu da beni sevindiriyor. Kitap okumayan biriyle 2 dakika konuştuğunuzda cümlelerindeki sığlığı da hemen anlıyorsunuz zaten. Okumak insanın içinde olur, kimseyi zorla okutamayız maalesef.
Öncelikle ebeveynlerin okumayı sevdirmek için çocuklarına model olmaları önemli. ( Kendileri sevmeseler bile yapılmalı ) Çocuk bunu gözlemleyerek özümseyecektir. Çocuk üzerinde davranışlar çok etkilidir, dolayısıyla bir çocuğa kitap oku demek yerine, oturup kitap okumak lazım. Öğretmenler sınıflarında yine aynı şekilde kitap okuma saatleri yapabilirler.
Çocuklara yaşlarına uygun kitap hediye etmek kitaba ilgilerini arttırır. Çocukluğunda kütüphane ziyaretlerinin yapılması okuma alışkanlığında etkili olabiliyor.
Kitap okumaya karşı hiç ilgi oluşmamış insanlarda, ilk kitabı olacaksa sürükleyici sevebileceği bir kitap önerisi olursa okumanın devamı gelecektir. Derler ya hani bu kitap sayesinde kitap okumaya başladım diye. Bu dediğim de arkadaş modeli olmuş oluyor :)
Yazdıklarım benim çocukluğumdan aklıma gelen örnekler.
Şimdi başkaları üzerinde kendimce etkili olduğunu düşündüklerimi ve yaptıklarımı yazayım.
Evime gelen misafirlere ben kitaplarımı tanıtırım mesela, ilgisi olan sorar bakar ama sormayanların dikkatini çekerim ve hemen eline bir kitap tutuştururum:)
Toplu taşıma araçlarında kitap okumadan yapamam, diğer insanlar açısından da bir gözlemdir.
Çantamdaki kitabı tanıtmayı, konusu hakkında bilgi vermeyi seviyorum, özellikle okumayan bir arkadaşım ise yanımda.
Ve son olarak da benim güzel bir uğraşım var çok sevdiğim. Her anıma ortak olan kitaplarım bana poz veriyorlar bende fotoğraflarını çekiyorum. Aldığım ve okuduğum kitapların çeşitli ortamlarda, mekanlarda v.s fotoğraflarını çekerim. Bu sayede de merak oluşturabildim, güzel geri dönüşler aldım.
Bu önemli konuyu açan arkadaşımıza ve fikirlerini söyleyerek katkı sağlayan herkese teşekkür ederim :)