Bazen öyle bir cümleye rastlarız ki kitapta, o tek cümleden koca bir roman yazılabilir... Bu grup, işte o sözler için...
Dip Not: Her kitap için ya da her yazar için bir konu açıp, o kitaptan veya yazardan alıntıları ekleyebilirz. Bol konulu, bol alıntılı, boooollll paylaşımlı bir grup olması dileğimle :)
Çoğu kesim yerli yazar okumuyor. Sebebini merak ediyorum açıkçası. Fikri olan yorumlayabilir mi?
Teşekkürler arkadaşlar
Bu yorum silinmiş
Bence önce yerli yazarlardan başlamalı okumaya özellikle de kültür ve değerlerimizi iyi anlatan kitaplar okunmalı.Soruya gelince yerli yazarları okumayan kesim kendi kültüründen ziyade Batının değer ve yaşayış tarzını merak edip, onları tanımaya çalışıyor olsa gerek.
Çünkü sabırlı değiller. Bestseller olarak ifade edilen kitapların hemen hemen hepsi sürekli bir macera ya da merak duygusu yaşatma telaşında. Bu tip kitapların yazarları da çoğunlukla son birkaç yılda adını duyuran kişiler ve basit bir kurgu ile edebi ürün çıkardıklarını sanıyorlar. Ne yazık ki insanlar da bu tip rahat okunan kitapları tercih ediyorlar. Çünkü düşünmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değil kitaplarda. Okuyorlar ve kitap bitince bir daha dokunmamak üzere rafa kaldırıyorlar. Tabiri caizse 'çerezlik' kitap oluyor bunlar.
Halbuki bir Reşat Nuri Güntekin'i, bir Sabahattin Ali'yi, bir Yusuf Atılgan'ı, ne bileyim bir Ahmet Hamdi Tanpınar'ı anlamaya çalışarak okusalar neler neler olacak.
Tabii bu benim kişisel görüşüm. Yalnız şimdi fark ettim, benim cevabım aslında sorudan saptı biraz. Yoksa dünya klasikleri de okunmuyor. Onlar da aynı sabrı gerektiriyor.
Ama bizde de son dönemlerde kendini okutan Murat Menteş gibi yazarlar var, durum o kadar da iç açıcı olmayabilir. Daha fazla karıştırmadan bitireyim artık. :)
Hiç etkilemez.Yerli-Yabancı olması değil Kaliteli-Kalitesiz olmasına bakılır.Eğer bunları yabancı yazarlar daha fazla gösteriyorsa,daha fazla ilgilenilmesi gayet doğaldır.
bazı tarzlarda türk yazarlar malesef ki hayal güçlerini kullanamıyorlar. Yada Aşksa fazla yoğun oluyor. Okuyucuya hiç iş bırakmıyorlar. Tabi ki bu tüm türk yazarlar için görüşüm değil ama kitap sayfası adminliği yaptığımdan beri bunu gözlemledim. Sayısız türk yazar sayısız yabancı yazar okudum.. Gerçekten kalemleri güzel olanlar var ama duyulmayan ve gerçekten kötü olanlar var adı duyulan ..
Şahsen yerli yazar konusunda çok dikkat ederim ve seçiciyimdir. Çünkü yalnız ve güzel ülkemde basın özgürlüğü olduğuna inanmıyorum. Kötü kitapların var olduğunu biliyorum. iyi yazarların olduğuna inanıyorum. Ülkemizin yazarlarına dikkat ediyorum, nereden gelip nereye koştuklarını anlamaya çalışıyorum. Benimsemediğim yazarları daha çok okuyorum, çünkü onlar fikirlerimin açıkta kalan kısımlarını daha da iyi gösteriyorlar. Yabancılarda ise özgeçmişlerine önceki yapıtlarına bakıyorum. Birilerinin finanse ettiği saçmallıklardan uzak durmaya çalışıyor bestseller safsatalarına gülüyorum yalnızca, aradığımı nokta atışıyla bulabiliyorum. Benim yeni yada eski yazarlara değil iyi kitaplara ihtiyacım var..
Bazı Türk yazarlar yabancı eserlerden esinlenerek yazdığı için çekici olmuyor.Çünkü yabancısı daha ilginç .Okudukça esinlenilerek yazılmış eserleri farkedebiliyorum. Bu da benim canımı sıkıyor.Türk romancıları kendi gerçeklerimizi yazarsa çok çekici oluyor.Örneğin Yaşar Kemal
Bana kalırsa "Türk yazar, yabancı yazar" tartışması "türkçe edebiyat ve diğer dildeki edebiyatlar" olarak sürdürülmesi daha doğru olabilir. Tartışma biraz daha derinleştirilerek yazarların edebi tarzları yerli-yabancı ayırımı yapılmaksızın birbirleriyle karşılaştırılabilir. Örneğin türkçe edebiyatta Oğuz Atay -Tutunamayanlar, bilhassa- dünya edebiyatındaki karşılaştırmalı tartışmaya çok fazla olanaklı görünüyor...
Yerli yabancı ayırımından ziyada kaliteye bakılmalı bence de. Özgünlük, farklı üslup, etkileyici ve sürükleyici anlatım, düşünmeye sevk eden kitaplar yazıldıkça tercih sebebi olur