Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bir puan bende veririm hiçte şaşırmayın. Neden verilmemiş emek var diye mi? Birakin bu işleri kötü kitap da vardir milyonlarca kitabin icinde saçma olan beğenilmeyen kitap ta olur.
benim de beğenmediğim kitaplar var hatta yarım bıraktığım bi iki kitap bile var ki benim için eğer bir kitaba başlandıysa beğenilmese de yazara saygıdan bitirilmeli. hal böyle olunca bir insanın okuduğu bir kitaba 1 puan vermesini benim mantığım kabul etmiyor.
var mıdır kitaplara 1 puan veren aranızda, bana bir açıklama yapabilir mi?
inanın anlamak istiyorum onları.
tamam kabul ! yanlış bilgi verenleri başka bir kefeye koyalım babyangel efendim !
" bu durumda oraya bir yorum bırakılması taraftarıyım ben " derken neyi kastettiniz anlamadım ama ...
böyle bir puan verdim çünkü ... paylaştığım köşe yazısı aslında " amaca giden her yol mübahtır " tarzında sadece kazanç odaklı düşünenleri çok güzel anlatmış . burada artık kitabın ne olduğu arka planda kalıyor . " usul esasa mukaddemdir " derler . yani bir şeyin nasıl yapıldığı ne olduğundan önemlidir . insanları kandıran bir yazarın ne yazdığı artık ikinci planda kalır .
yani prettyelmayra doktor örneği ile birebir tabii ki örtüşmüyor çünkü kıyas yapıyorum . yani doktor için de şöyle dememiz lazım " evet yanlış ameliyat yapmış ama adam da 11 yıl bunun için okumuş . bu yüzden yiğidi öldür ama hakkını yeme ! " hayır diyemeyiz .
çünkü kitapta verilen bütün emekler ikincil niteliktedir . kitabı " ne kadar güzel dizgisi baskısı kapağı var " diye almıyoruz . kitabı kitap yapan özüdür aslıdır . istersen on yıl uğraş iyi değilse değildir . yani kitaba verilen puanda verilen emekler bir kıstas bile değil bence .
:)
burada kitabın içeriğinden çok okuyucunun beğenisine göre puanlama yapıldığı için verilebilir. doktor örneği birebir örtüşmesede bence fena bir örnek sayılmaz :) eğer değerlendirmeler kitaplardaki araştırma ve perde arkasındakilerin emekleriyle yapılsaydı o çok sıkıcı tarih kitapları başyapıt olurken bizi duygulandıran ama içerik olarak bişey vermeyen kitaplar bu kadar satmazdı :)
Bu bir zevk meselesiyle gayet verilebilir diye düşünüyorum hiç emek harcanmadan yazılan o kadar çok kitap var ki neden emek harcanmış 1 puan verilmez diye düşünülsün, 1 her zaman kitabın kötü olduğu anlamına da gelmiyor burada okuyana hiç hitap etmediğini de düşünebilirsiniz, gerçekten okur olarak takip ettiğiniz ortak zevke sahip olduğunu düşündüğünüz kişiler için.
Bu dünyada hiç bir kitabın 1 puanı hak edecek kadar kötü olabileceğine inanmıyorum. Kitap demek sadece yazılanlardan ibaret değildir. 5 sayfada olsa 500 sayfada arkasında büyük bir düşünce emeği var bana göre.
Ayrıca herkesin, arksında sağlam ve çokça "takipçileri" olduğu, reklam yapabilecek bir kaç medya dostu olduğu sürece satış rekorları kırabilecek bir kitap yazabileceği bir dönemdeyiz. Kişinin vicdanı, belki buna "cesaret"de denebilir, elveriyorsa bu serüvene yukarıda ki şartları sağlamak koşulu ile atılabilir.
Puanlama sistemi uyguluyorsak 1 ve 10 puan arasinda her degerlendirme yapilabilir. Tersten gidersek, 10 puan mukemmeligi ifade ediyorsa, nasil 10 puan verebiliriz? Sahsen kitaplari puanlarken kriterim sadece begenip begenmemek uzerine kurulu degil. Dili, konusu,karakterleri, uslubu vs hepsini ayri degerlendirmeye calisiyorum. Ancak ortada emek olmasi nedeniyle, yetenegi olmayan veya yaptigi ise saygisi olmayan birine ayip olmasin diyerek hak ettiginden fazla puan vermek bana yanlis geliyor.
Bulvar gazetesinden hallice "firca darbeli, gri tonlu' kitaplara neden bir(1) puan vermeyeyim?
Bir kitaba bir puan verilir arkadaş. Ama benim bir puan verdiğim bir kitaba başkası on puan da verebilir. Evet emek var, ama o emek bana yaramadı. Sıktı, boğdu... Emekse emek, karşılığı bir puan. İçerik yok, üslup sıfır, konu berbat, karakterler oturmamış.. Neden fazlasını verelim ki? Sonra okumayı düşünen biri puanı görüp kitaptan fazla bir şey bekler falan, gerek yok.