Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

insan bir kitaba nasıl 1 puan verebilir?

Tartışma Cevapları

41 ile 50 arası cevap gösteriliyor, toplam 54 cevap.
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

@prettyelmayra Demissiniz ki bu kitaplari neden okuyorsunuz? Kitabi kitap olarak adlandirmamiz icin gereken kriterler nelerdir oncelikle? Bu kitaplar cok satanlar listesinin genellikle zirvelerinde yer aliyor. Kitap midir? Evet. Edebi degeri var midir? Bence hayir, baskalari belki tartisabilir. Cok satanlar listesine giren kitaplari neden okudugumu sormussunuz? Genel begeniye hitap eden kitaplari okuyorum, Neymis bu diye. Genel begeni kotu mudur?
Edebiyat dunyasinda kendini kanitlamis bir kitap icin de benzer bir genelleme yapmiyor muyuz? Firca darbeleri bir kesime hitap ediyor, Anna Karenina ise baska bir kesime. Kisisel olarak bakildiginda, eger kisi Anna Karenina'da daha az keyif duymussa ,sirf klasik olmasi Anna Karenina'yi daha degerli yapmiyor. Ancak kilit sozcuk `kisisel` Elbette biri yuzlerce yil sonra dahi hatirlanacak, digeri ise supheli.
Sahsen begeni kisinin ufku ve bilgisi ile alakali. Godot'yu beklerlerken sikintidan olmus,Ulysses de sayfalarca ciriinip bir sey anlamamis, Foucault Sarkacı'nda ise arkasindakibilgilerde kaybolup gitiim. Kapasitem yeterli olsaydi cok daha severdim elbette. Ancak `kisisel` kelimesi onemli dedim ya. Iste kisinin begenisini etkileyen yuzlerce farkli sey var. Bu nedenle bana cok normal geliyor 1 veya 10 vermek. Sanat elestirmeni degilim. Okurken aldigim keyfe ve bana kattigi seye bakiyorum.

10 yıl     
13 kişiden 6 kişi beğenmiş.

benim de beğenmediğim kitaplar var hatta yarım bıraktığım bi iki kitap bile var ki benim için eğer bir kitaba başlandıysa beğenilmese de yazara saygıdan bitirilmeli. hal böyle olunca bir insanın okuduğu bir kitaba 1 puan vermesini benim mantığım kabul etmiyor.
var mıdır kitaplara 1 puan veren aranızda, bana bir açıklama yapabilir mi?
inanın anlamak istiyorum onları.

10 yıl     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

yanlızca bir kitaba 1 puanını verdım kı o da o kadar anlamsız saçma herzaman aynı sey aynı konu aynı aynı aynııı ( seri bir kitaptı ) yazarın emek harcayarak yazdığı en sonuncu kıtabı 3. kıtaptı , bunun dışında o kadar sıkılduım okuyamadm ve olay dongusu hep aynı yönde donuyordu kı bıktım yanı tamam ıkı bılemedın uc kıtabı ayn yazarsn da 5 kıtap ne abı .. yani anlayacağın böyle kıtaplar var ve 1 puan vermek bizimde hakkmız cok yanlış bırsey olsaydı 1 butonu konulmazdı zatn :)) bu bizim dusuncemız , sennkıne saygı duyarım ama sende lütfen sebeblerımızı bilmeden 1 puan vermemize tepkı verme . ayrıca herke begenp 5 puan verecek dıye bısı yok

10 yıl     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

hanımefendi hayat sevmediğimiz bir şeyi sürdürecek kadar uzun değil ,her okurun değerlendirmesi farklı aynı kitabı okuyan herkes o kitabı sevmek, anlamak, sonunu getirmek zorunda değil eh haliyle 1 puan da verir 10 puanda bizim yargılayabileceğimiz bir şey değil bu

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Kırılan her not, okurun kitaba ya da yazara üstünlüğüdür. 10 dışındaki her not, bu kitap ya da bu yazar benim seviyemde değil mesajıdır...

9 yıl     
10 kişiden 8 kişi beğenmiş.

Ben bir puan veririm. Yeri gelir 10 üzerinden 1 puan bile çok gelir. Bir kitaba harcanan emek kitabın iyi eleştiriler alması için yeterli değildir, sırf emeği için hak ettiğinden yüksek puan vermek de iyi eleştiri kapsamına girer. amacı paradan başka bir şey olmayan kitaplar bir puanı bile hak etmez bence, bir okur böyle bir kitap gördüğünde tanır diye düşünüyorum. ya da sadece beğenmemiş olabilirim. bu yüzden sevmediğim kitaplara düşük puan da veririm ancak ne bu o kitabın gerçek değerini düşürür ne de benim o kitaba emek verenlere saygısızlık yaptığımı gösterir. mümkün olduğunca kitap yarım bırakmamaya ve farklı zamanlarda okuyup değerlendirmeye çalışırım ancak kendi vaktimi nasıl kitaplara harcayacağımı seçme veya çoktan kitabı okumuşsam kitabın aldığı vakte karşılık bana ne verdiğine bakarak değerlendirme hakkına sahip olduğuma inanıyorum. direk yazar tarafından bize verilen bir hak değil midir bu?
ben de amatör olarak yazıyorum arkadaşlar o yüzden az çok bir yazar açısından da düşünmeye çalışıyorum, birileri benim yazımı beğenmediğinde gösterdiğim tepki ile sanki o yazı kendi kendine yazılmış gibi davrandıklarında gösterdiğim tepki farklıdır.
bu şekilde düşünüyorum ben, o yüzden bu başlığı görene kadar kitaplara 1 puan vermek hakkında olumsuz şekilde düşünmemiştim.

10 yıl     
8 kişiden 8 kişi beğenmiş.

Tartışmanın tamamını okumadım ama konu '' şöyle kitapları neden okuyorsunuz ki zaten? ''e kadar gittiyse durum gerçekten vahim. "bulvar gazetelerinden hallice, fırça darbeli, gri tonlu" diye tabir ettiğiniz kitapları ben de okumuyorum ama okuyanlara da karışacak, '' neden bunları okuyorsunuz? '' diye soracak cüreti bulamıyorum kendimde. Bu soruyu soran okurun kitaplığına baksam eminim içinde benim asla okumayacağım bir sürü kitap vardır.

Gerçekten herkes oturup Dostoyevski okumak, Tolstoy'a ölüp bitmek zorunda değil. Okuyup anlamak zorunda da değil. işte bu '' bu kitabı nasıl beğenmezsin?? '' diye soranlar yüzünden okumamış, okusa da anlamamış ama her yerde '' Oğuz Atay süper yeaaa, Tutunamayanlar bir başka dostum '' diye gezinen tiplerle doldu. Herkes seçkin bir kitap okuru olmak zorunda da değil.

Oldu olacak Barış Manço'nun Adam Olacak Çocuk programındaki gibi her kitaba '' 10 puan ! 10 puan! 10 puan! '' deyip geçelim.

10 yıl     
11 kişiden 8 kişi beğenmiş.

Ben de veririm bir puan. Zerre edebi yönü olmayan, abuk subuk şeyler anlatıp sadece bel altına vurup bundan para kazanmaya çalışan (tuhaftır ki kazanan) insanlar mevcut. Neyleyim ben öyle kitabı, öyle edebiyatı, öyle emeği. Eksi olsa eksi de veririm.

10 yıl     
10 kişiden 8 kişi beğenmiş.

Bazen öyle bir kitap çıkıyor ki reklamla şişirilmiş, okuyan herkes beğenmiş hakkında bir tane olumsuz yorum yok sizde bir de ben okuyayım bu kadar insan hata yapmış olamaz diyorsunuz. Kitap size hitap etmeyi geçtim bir tek duygunuza bile dokunmuyor bu durumda beğenmediyse şahıs 1 puan da verebilir. Sonuçta o kitap bana hitap etmemiş, ilgimi çekememiş, günlerce aylarca sürünmüş elimde...Sonuçta beğeniye göre puan veriliyor bu ne yazara hakaret ne de emeğe....

10 yıl     
11 kişiden 11 kişi beğenmiş.

Hafızam beni yanıltmıyorsa bugüne kadar hiçbir kitaba 1 puan vermedim. Ama bir okur olarak yazarın gidiş notuna puan vermek zorunda olmadığımı, başkalarının vereceğim puana ne tepki vereceğini düşünmeden, istediğim gibi değerlendirebileceğime inanıyorum. Zaten sitenin amaçlarından biri de bu. Ayrıca bazı kitaplar var ki, acaba benim okur olarak yazara duyduğum minimum saygıyı, yazar okura duyuyor mu diye şüpheye düşüyorum. Yazar sırf ününe ve yayınevinin sağlam reklam politikasına güvenerek şişirme kitaplar ortaya koyuyor. Sırf satmak ve para kazanmak için. Edebiyata katkıda bulunma ya da yeni bir şeyler üretme kaygısı duymadan. Böyle bir yazarla karşılaştığımda, kimse kusura bakmasın, kitabını bitirecek kadar bile saygı duymak zorunda değilim. Hele bir de o kitaba harcadığım zamanda okuyabilecek başka kitaplarım varsa.

10 yıl     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar