Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

insan bir kitaba nasıl 1 puan verebilir?

Tartışma Cevapları

21 ile 30 arası cevap gösteriliyor, toplam 54 cevap.
8 kişiden 7 kişi beğenmiş.

Bana göre kitabın değeri 1 ise rahatlıkla verebilirim.
10 puan verirken çok düşünürüm. Gerçekten 10 hakkedilmiş mi diye. Bir esere 10 verebilmem için o eserin her anlamda 10 hak etmesi lazımdır. bence burada ki soru neden her kitaba 10 veriyorsunuz olmalıydı. 1 vermek normaldir ama her kitabın 10 alması hiç normal değil.
En uç puanların sık sık kullanılmaması ise soru neden her beğendiğiniz kitaba 10 veriyorsunuz diye de bir başlık açılsa iyi olur.

10 yıl     
10 kişiden 9 kişi beğenmiş.

@prettyelmayra değerlendirme kriteri kişiye aittir. İstediği şekilde puan verir. 1 puan verdiğim olmuştur. Hatta 0 bile vermişimdir. Kimse beni neden bir puan verdin diye sorgulayamaz.

10 yıl     
2 kişiden 0 kişi beğenmiş.

bu bir sorgulama cümlesi değil, gereksiz tartışmalara gerek yok @ahmet_coskunn sadece kendi düşüncemi söylüyorum bence kavramların anlamlarına bakın yazı yazarken.

10 yıl     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@prettyelmayra 1 verecekseniz neden kitabı okuyup zamanınızı kaybediyorsunuz, diye başlayan cümle size ait. Bu bir sorgulama cümlesidir. Kendinizle çelişen yorumlarda bulunmamanızı öneririm.

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

eğer sıfır puan veriliyor olsaydı Huzur Sokağı isimli kitaba 1 vermezdim :)

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

"Türk milleti olarak" ile başlayan genellemeler, "Hatta sıfır daha mantıklı!" vs gibi söylemler sorgulamak olmuyor, kimse beni verdiğim puandan sorgulayamaz denince gereksiz tartışma oluyor.

10 yıl     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Ortada bir tezatlık olduğu için dolaylı tümleçlerle ilgilenmiyorum. Beğenip beğenmemek bize kaldıysa yorumlarımız da bize kalmış ben eksi veririm dediğimde sıfır vermek daha mantıklı demek bir sorgulama değildir elbette, eğer dediğiniz buysa tabii. Lakin orada kinayeli bir anlatım sezdiğim için ben de şahsi yorumumu yaptım.

10 yıl     
1 kişiden 0 kişi beğenmiş.

@Sumimasen evet bu söylemler sorgulamak değil benim düşüncelerim, bunları beğenip beğenmemek size kalmış. cevap vermek zorunda değildiniz gruba sorulmuş bir soru sonuçta, sizin şahsınıza sormadım. ben merak ettiğim bir şeyi sordum, insanlar da yine kendi düşüncelerini paylaştılar. siz istersem eksi veririm diyebiliyorsanız, benim 0 daha mantıklı demem nasıl bir sorgulama.
ve size verilmiş bi cevabım da yoktu. ahmet beye vermiştim cevabı, bu sizi neden rahatsız etti anlayamadım.

10 yıl     
7 kişiden 7 kişi beğenmiş.

Sıkılmadan okuyacak varsa bir okusun bunu... yazmak kolaydır çünkü, asıl zor olan yazdığını okutabilmektir :)

1 puan verenlere şaşanlara ben de şunu soruyorum: 10 puan vermekle 1 puan vermek arasında ne fark var? Eğer bir kitaba 1 puan vermek absürtlükse, 10 puan vermek yüz katı absürt bir şeydir. Mantık açısından hiçbir fark yoktur.

Eğer 10 puan vermek normalse 1 puan vermek de normaldir. Ama eğer normal değilse açıklaması şu olabilir; Bir insan bir kitap yazabilme! eylemini gerçekleştirebildiği için 1 puan, yayınlatma başarısı gösterdiği için de 1 puan alır ve en az 2 puan verilmesi gerekir, El insaf! 1 puan verilebilirliğin absürt olup-olmadığı açıklamasını kısmen! yaptık da, 10 puan verilebilirliğinin açıklamasını yapabilmek zor!

Bir kere şunda hemfikir olalım; bu sitedeki yorumlar edebiyat eleştirmenlerine veya yazarlara ait değildir. Buradaki tüm yorumlar subjektiftir. Bu sitedeki yorumların çoğu (belki de hepsi) yani bizim kitapları (romanları) puanlama kriterimiz temel olarak şu 3 temele dayanır:
1. Bize anlattığı öykünün farklı, çarpıcı, sürükleyici olup olmamasına...
2. Kendi dünya görüşümüze uygun olup olmamasına...
3 Yazarın bizimle aynı ideolojik katmanda olup olmamasına...

Bir kitaba 10 puan veriyorsak, mutlaka;
öyküyü çarpıcı ve etkileyici bulduk,
öykünün mesajını kendi dünya görüşümüzle aynı kulvarda gördük,
yazarla da hemfikirizdir veya aynı bir ideolojik katmandayızdır.

Örneğin hangi babayiğit çıkabilir ve diyebilir ki Nutuk'a veya Kavgam'a objektif puan verdim.

Ben kitaplara objektif puan veriyorum palavrasını mı atayım. Yani şunları düşünerek puan veriyorum...
Benim bir kitaba puan verme kriterlerim:
kitabı okumadan önce, içerdiği öykü hakkında düşündüğüm şeyi mi anlattı bana; kitap beklentilerimi karşıladı mı, kitap egoma hitap etti mi; kitabı, yazarın (okuduğum) diğer kitaplarıyla karşılaştırmaya gittim mi; olaylar dizisi beni içine çekti mi, yoksa kendimi okumak için zorlamam mı gerekti; karakterlerin oluşturulması, mantık silsilesi nasıldı ve öykünün geçtiği yer ve zaman nasıldı, gerçekçi miydi; öykü farklı bir yer ve zamanda geçse nasıl değişirdi; kitap etik değerlere saygılı mıydı; kitap derinlikli maddi bilgiler içeriyor mu; kitap beklediğim gibi mi sonlandı; yazar kitabın içinde kendini gösteriyor mu; yazarın dünya görüşü, felsefesi ve ideolojik dünyası; yazar habire ders verme amacı güdüyor mu ve adeta kafama vura vura bana habire mesaj verme yanılgısına düşüyor mu...

Benim bir kitaba puan verme kriterlerim asla şunlar olamaz:
Konunun ne olduğu; konuya uygun karakterlerin geliştirilip geliştirilmediği; zamanı uygun mu kullandı, bana destekleyebileceği en az bir karakter verdi mi; öyküyü nasıl kurguladığı, ilk ve son cümlelerin ne olduğu; kitabın anlatım üslubu nasıl; karakterin nasıl ve kimler olduğu; okuyucuya kötü fikirler aşılayıp aşılamadığına; kitap yazma tekniklerine veya Kurt Vonnegut'un roman yazma altın kurallarına uyuyor mu; lafı dolandırmadan yazıp yazmadığına, yazarının kim olduğuna (yani Dostoyevski mi Sarı Çizmeli Mehmet mi) ve kitabın kapağına, kağıt kalitesine, yayınevine; yazarken düşünen bir yazar mı, konuştuğunu yazıp yazmadığına, doğal olup olmamasına...

Bu durumda bana kimse Madam Bovary için çok güzel bir roman olduğunu, Dönüşüm'ün kötü kitap olduğunu dedirtme şansı yok. Madam Bovary için bir edebiyat klasiği olması benim için bir anlam ifade etmiyor. Çarpıcı bir öykü mü içeriyor, onu özel yapacak nesi var? Romanda şu olgu bu anlama gelir, şu yazım tekniği kullanıldı, yok şu edebiyat yazım kuralı uygulandı vs. gibi açıklamalar benim için bir anlam ifade etmiyor. Daha bir açıklayıcı olması için şu örneği verebilirim: Odamın duvarında bir Salvador Dali tablosu olacağına sıradan bir yağlı boya manzarası olmasını yeğlerim.

10 yıl     
9 kişiden 8 kişi beğenmiş.

İşin emek boyut bambaşka bir konu. O kadar çok kitap var ki. Kimi yazar bir kitap için yıllarını harcayıp, didik didik araştırarak bir kitap sunarken okuyucuya, kimi ondan aldığı bilgiyi süsleyip, ikide başkasından katıp bana kitap diye sunuyor. İkisi de baskı aşamasından itibaren aynı şartlara tabi. İkisinde de matbaa kısmından sonra hemen hemen aynı oranda çalışan var. Bu farkı anlayabilecek durumdaysam gayet rahat bir biçimde 1 puanı veririm. Benim verdiğim bir puan farklı okuyucuların nezdindede aynı ise bu yazara vefasızlık değil teşvik olur.
Metin zevkini buna dahil etmiyorum. Zira herkesin nasıl damak tadı farklı ise okuma zevki de farklıdır. Kimine basit gelen bir konu diğerine ağır gelebilir. Ancak şu da var ki bir okuyucunun okumada geçirdiği süre arttıkça kitap çeşitliliği de artıyor. Bi saatten sonra bir takım kitaplar yavan geliyor. Bu noktada bir puan verilir mi, bence buna kişi karar vermeli. Bu tür okurlar zaten karşılaştırma yapabilecek kadar çeşitlilikte bir kitap yelpazesine sahip oldukları için neye 1 neye 10 vereceklerini bilirler.

10 yıl     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar