Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
her kitaptan kazanılacak birseyler olsa da bir vampir hayranı olarak fantastik yaratıkları okumam tamamen eğlence için . kitap denildiğine insanlara sürekli akıllara tıka basa bilgi gelmesinin nedeni nedir ? gerçekten öğrenmek için mi okursunuz yoksa eğlenmek güzel vakit geçirmek için mi ? cevap yazarsanız ve açıklarsanız sevinirim iyi bir tartışma olması dileğiyle :)
Her ikisi için de okunur bence. En güzeli hem bol bol kendinizi geliştirebileceğiniz hem de okurken kapılacağınız kitaplar... Her ikisini karşılamayan kitaplar okunmamalı mı? Hayır tabi ki, sırf hoş vakit için fantastik kitaplar da okunur, bir konu hakkında derin bilgi sahibi olmak için tamamen bilimsel ve eğitici kitaplar da okunur. Önemli olan okumanın içten olması (:
Aslında bu o an ki durumla alakalı, sırf öğrenmek için tarih araştırma okurken bir yandan fantastik bir romanla da kafa dağıtma ihtiyacı doğuyor. Öylesine kitap okunduğunu zannetmiyorum, öğrenme amaçlı olmasa bile herkesin başka amaçları olabiliyor, eğlenceli, duygusal, fantastik vs. okumak gibi. Ancak okuduğundan hiç bir şey anlamıyorsan o başka tabi :)
ikisinide çünkü eğlenirken öğrenmek kitabı daha zevkli,eğlencelibir hale getiriyor.
Kitabın çeşitine göre değişir ki o. ama kökeni aynı hem zevk hemde öğrenmek için gelişmek için.
Öğrenme isteğiyle edinilen okuma alışkanlığının oranının çok düşük olduğunu düşünüyorum. Öyle olsaydı zaten eğitim almış herkesin okuma alışkanlığı olurdu. Zaten artık "okuma alışkanlığı" denilmiyor, bunun yerine "okuma zevki ve alışkanlığı" deniliyor.
Şöyle bir örnek vermek istiyorum: Edebiyat mezunu tanıdğım birçok arkadaşım var, ne yazık ki çoğunun okuma alışkanlığı yok. Bu da gayet doğal, çünkü bir edebiyat metnini ders aracı olarak okutmuşsunuz. İkinci bir örnek İlk ve orta dereceli okullarda da aynı yalnış yapılıyor. Aynı hatayı yapıyor öğretmen ve veliler: Okuma zevki ve alışkanlığını çocuğun derslerine katkı sağlar diye düşünüyor herkes , bu amaçla okumalarını istiyorlar. Özet çıkartma gibi lüzumsuz işlerle uğraşılıyor... Oysa okur başka br insan olur, dünyaya başka türlü bakar... Amaç okuma alışkanlığı elde etmek ise "öğrenmek" bu işin yan etkisi olabilir genellikle...
Bu yorum silinmiş
Kurgu sever biri olarak bilgi içerikli kitapları okuyamıyorum. Sanırım sorunuzun cevaplamış oldum.