Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.
Kitap 19. yy Osmanlı Devleti'nin eğitim, hukuk vs.. alanlarındaki gelişmeleri anlatıyor. Gerçekten ilginizi çekiyorsa okuyun yoksa biraz sıkıcı gelebilir ama merak eden için doyurucu bir kitap.
Kitap esas olarak Osmanlı/Türk modernleşmesine odaklanıyor ve modernleşmenin ilk nüvelerini tartışıyor, aynı zamanda pek çok farklı tarihi ve sosyal olayları da bu tartışma arasında eriterek sunuyor.
İlber Ortaylı Hoca'yı neden bu kadar abartıyorlar bilmiyorum, derdim eskiden ama şimdi gayet iyi anlıyorum. Yazarken size konuyu tüm yönleriyle açıyor ve bunu tarafsız bir şekilde gerçekleştiriyor. Sözde tarihçiler gibi gardiyan da olmuyor mahkum da. Aklı selim yorumlar ile de sizi tamamen yalnız bırakmıyor.
Bu kitapta da Osmanlı'nın, meşhur imparatorluğumuzun ağır aksak dönemini, birçok yeni kavrama (parlamentarizm, anayasacılık, iktisadi ve toplumsal gelişme) sürüklenerek giden 19.yy'ı işliyor.
Osmanlı Tanzimat döneminin bir devrimden ziyade reform hareketleri bütünü olduğunu bunun da sırrına memur aydınların kadem bastığını belirtiyor İlber Hoca. Bunu yaparken de örnekleri, karşı örneklerini ve bazı halleriyle de örneksizliğini vurguluyor. Geri ile ilerinin savaşını özetliyor.
Son olarak kitap bilgi dolu olduğu için biraz ağır ilerledim bitmesi uzun sürdü.
Karton Cilt, 336 sayfa
Mart2011 tarihinde, Timaş tarafından yayınlandı