1984

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Bu kadar geç okuduğum için çok pişmanım.Çok etkilendim.Herkesin okuması gereken bir kitap.Okunduktan sonra insana çok farklı bir bakış açısı katıyor.Felsefe,sosyoloji,psikoloji,din,ahlak..pek çok konuda insanı düşünmeye yönlendiriyor.Bu yüzden dediğim gibi herkes okumalı bu kitabı.
Ve şunu söylemeliyim. George Orwell'ın zekasına,hayal gücüne ve öngörüsüne hayran kaldım.Yalnızca çok özel bi insan böyle bi eser ortaya koyabilir.Ben öyle düşünüyorum.
Benim gibi geç kaldığını düşünen henüz okumayanlar varsa acele etmelerini tavsiye ederim.
10/10

10 puan

Kitapta geçen yeni söylem aslında bizim neden daha da çok kitap okumamız gerektiğinin altını çiziyor. Ne kadar çok kelime, o kadar çok ifade gücü ve o kadar çok etrafı algılama yetisi kazandırıyor. Sözcüklerin muhteşem gücü ve fikir yurutmelerin sadece kelimelerle yapılabilecek olmasi muazzam bir şey değil mi? Geçmiş ve gelecek, şimdi ve sonsuza kadar olacak her sey sozcuklerde gizli :)

10 puan

1984 -Yaklaşık 5 yıl sonra kitabı tekrar okudum ve tüylerim diken diken oldu. Her geçen gün winston smith'in yaşadığı dünya'ya biraz daha yaklaşıyoruz.


9 puan

her dönem güncel. bu dönemdeki kadar güncel oldu mu bilinmez?

Profil Resmi
7 puan

Roman biçiminde bir ütopya. Önsözde sık sık yer alan bir açıklama cümlesi. Sanki kitabı okumadan önce okuyucunun belirli kalıplara girmesi gerektiğini anlatan bir söz öbeği. Orwell'in tüm kitaplarında olduğu gibi imgeleştirilmiş bir Stalin eleştirisi olduğu da özellikle vurgulanmış. Bir kaç terimi daha iyi anlamak için dönülmesi dışında önsözün okunmaması gerektiği taraftarıyım. Bırakın hayal gücünüz anlatsın size her bir anekdotu.
Romana gelirsek, bittiğinde ve üzerinden biraz zaman geçtiğinde isimlerden ziyade rejimlerin, kuşkuların, varoluşsal problemlerin hatırlanacağı, insanda ince sızılar bırakan cümleler topluluğu olduğu söylenebilir. Kitapla ilgili dikkat çeken şeylerden biri orijinal isminin ' Avrupa'daki Son Adam' iken yayıncının ticari kaygılarla '1984' olarak değiştirmiş olması. Yani ismi dahi totalitarizm mağduru:)
Ayrıca 101 numaralı oda,düşünce polisi, çift düşün gibi kavramlar,' savaş barıştır, özgürlük köleliktir, bilgisizlik kuvvettir' tarzı sloganlar kitabın vurucu noktaları olarak göze çarpıyor.
Goldstein ve Büyük Birader' in hayatta olup olmadığı ise merak konusu.
Peki ya Büyük Birader yoksa? Bu bizi Freud'un öğrenilmiş çaresizliğine mi götürür? Ya da bellek deliği denen ve arşivi değiştiren algoritma aslında insanoğlunun acıdan kaçma biçimi olan unutma, değiştirme gibi fonksiyonlara sahip yönetilmesi kolay beynine mi dokunur.
Tek parti görevlileri ve proletarya ayrımı vurgusu ise günümüzde yelpazesini genişletmiş ;partiler, çıkar grupları ve halk şeklinde çeşitlenmiş bir temsil haline dönüşmüş görünüyor.
Ve sonunda her birimizin zaman zaman duyduğu ' değiştiremiyorsan uy.'dayatmalarına ithafen kahramanın tam da olması gerektiği gibi(!) bir vatandaşa dönüştürülmesi işleniyor.
İşkenceler biçim değiştirse de biz olması gereken otomatlar olduk mu sorusu geliyor akıllara. Bunu bize kendi otokontrol mekanizmamız mı sağladı yoksa ' diğerleri' damgasını yeme ihtimali tüm işkencelerden daha mı etkili bir motivasyon kaynağı?
Orwell'in da dediği gibi sanata çevrilmiş bir politik yazı 1984.
Tüm sade dünya vatandaşlarına yazılmış bir yazı..

8 yıl, 6 ay
10 puan

Okuduğum bir kitabın gerçekle bu kadar örtüştüğüne şahit olmamıştım daha önce...

##SPOİLER (=? İÇERİK)##

#çiftdüşün bir olgunun gerçek olmadığını bilen az sayıdaki insandan biri olup onun gerçek olduğunu bilmek ( biliyormuş gibi yapmak değil, tam anlamıyla ''gerçek'' olduğunu bilmek ) , yani aynı zamanda bir şeyin hem aslına hem zıddına inanmak

#sevgibakanlığı işkence üreten bakanlık
#gerçekbakanlığı yalan üreten bakanlık
#varlıkbakanlığı yoklukları konu alan bakanlık
#barışbakanlığı savaş üreten bakanlık

#savaşbarıştır
#özgürlükköleliktir
#cahillikgüçtür

#kurtuluş hiçbir şeyden haberi olmayan, ne söylense yutan proleterlerde

#içparti çiftdüşünde ustalaşmış, ülkenin kaymağını yiyen parti üyeleri, en iyi konuma sadece onlar gelebilir, lüksü onlar yaşayabilir, devletin bütün imkanları onlar için kullanılır

#dışparti içparti üyeleri kadar ayrıcalıklı olmasalar da devlette memur olup iyi bir hayat sürebilirler

#BüyükBirader o her zaman sizi gözetler, ne yaptığınızı bilir, ülke onun vücudunda hayat bulmuştur, söylediği doğrudur, yolu yoldur

#içparti ve #dışparti üyelerinin #BüyükBirader e bağlılığı esastır, kesinlikle karşı gelemezler zaten #çiftdüşün tekniği ile karşı gelmeyi de düşünmezler.

#BüyükBirader bir savaş kararı alsa savaşın hem kendilerine kötülük getireceğini, kararın yanlış olduğunu hem de bunun kesinlikle böyle olması gerektiğini aynı anda bilirler, buna koşulsuz inanırlar
#şimdiyi kontrol altında tutan geçmişi de kontrol altında tutar. geçmiş sürekli bugüne göre yeniden yazılır. #BüyükBirader 2 yıl önce söylediği bir şeyin bugün tam tersini söylüyorsa, geçmişteki bütün kayıtlar bugünkine uygun olarak değiştirilir.

#muhalifler buharlaştırılır, hiç olmamışlardır, geçmişten ve gelecekten silinirler

ve son söz
sadece #BüyükBirader böyle istediği ve ülke bu gerçeklik üzerine inşa edildiği için
#ikikereikibeşeder

George Orwell, Amasya'nın orta yerine heykeli dikilecek adamsın...
1949 yılında 2018 yılının Türkiye'sini yazmışsın!!
Alkış! Alkış! Alkış!

Profil Resmi
10 puan

Bu kitabı 2günde hemen bitirdim hatta akşam başlayıp öğlen bitirmiştim herkese tavsiye bir başyapıt

9 puan

yorumumu okumak için beklerim
okurizlergezer.blogspot.com

Profil Resmi
10 puan

Mutlaka okunması gereken kitaplardan!

Profil Resmi
10 puan

Kesinlikle okunması gereken bir eser. İnsanı esir tutunca özgür olabilmek için her türlü yolu deneyebileceği, geçmişi kağıt üzerinde unutturulsa da zihinde bazı detayların hiçbir zaman silinemeyeceği gibi insanı düşündürücü konular anlatılmakta. George orwell gerek kurgusu gerekse üslubu ile çok güzel bir eser ortaya çıkarmıştır.

9 puan

daha 10 sayfa okudum bilgisayarın bile daha icat edilmediği bir dönemde çok güzel gelecek tasviri yapılmış ama o 10 sayfa bile neyi anlattığını anlamaya yetiyor. O gelecek ne kadar uzak olacak bilmiyorum ama bir gün gerçekleşecek önlem almak lazım

10 puan

Son dönemlerde okuduğum en etkileyici kitaplardan biriydi. Karşı ütopya olarak anlatılan kitapta geçmişi ve geleceği bir arada hissettim. Farklı versiyonlarının yaşanmış olduğunu düşünüp anlatılan hikayenin de bir gün yaşanabilme ihtimali olması değişik bir etki bıraktı. Geniş yorumlanabilen, zihin açan bir kitap. Benim okuduğum Can Yayınları 54.baskının sonunda bulunan Celâl ÜSTER'in analizi noktayı koymuş. Tavsiye olunur.

10 puan

gercekten harika bir bilim kurgu. uzun yorumum burda

http://kitaplardansayfalar.blogspot.com.tr/2017/01/1984-olmeden-once-okunmas-gereken.html

8 puan

George Orwell'in okuduğum ikinci kitabıydı. Okumadan önce hakkında çok fazla övgü duyduğum bir eserdi. Okuduktan sonra tüm övgüleri hakettiğini anlamış oldum. okudukça okunası gelen, okudukça düşündüren bir eser.

10 puan

George Orwell tarafından kaleme alınmış olan 1984 (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört), siyaset, bilim-kurgu, distopya türünde yazılmış son derece kült bir kitap olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya kıtasal olarak üç devlete ayrılmıştır ve sürekli savaş halindedir. Toplum, adeta robotlaşan kitlelere dönüşmüştür, zihinler sürekli kontrol altında tutulmaktadır ve bireysel özgürlük diye bir kavram yoktur. Tek partili Büyük Birader egemenliği altında, totaliter bir toplumda tarihi yeniden yazmakla görevli bir adam olan Winston Smith’in aşık olarak isyan etmeye çabalayışı sergilenmiştir. Başta biraz hayal gücünüzü zorlayıcı gibi görünse de, biraz ilerlediğinde beğeninizi kazanacağından emin olabilirsiniz. Merak edenler için son bir not eklemek istiyorum: George Orwell ilk etapta öykünün geçtiği yıl olarak 1980'i seçmiştir ama daha sonra, kitabın yazımını 1948 yılında tamamladığı için, 1948’in son iki rakamının yerlerini değiştirmeye karar vermiştir.

Profil Resmi
8 puan

İlginç, sürükleyici çok güzel bir kitap

9 puan

Efsane...

10 puan

Okuduğum en kaliteli romanlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Oldukça başarılı bir distopya olan roman, başarısını kitapla günümüz hayatının örtüşmesiyle kanıtlıyor. Çağının ötesinden, çağını eleştiriyor Orwell.
Öyle ki kitabı okuduğum süre boyunca söz konusu sistemde ne kadar aradımsa da ufacık bir açık dahi bulamadım. Hatta ne yalan söyleyeyim, kitap kötü niyetli bir insanın eline geçer de bunları uygular diye çok korktum.Hala da korkuyorum çünkü gerçekten böyle bir sistemde ne devrim ne darbe işler:)

9 puan

Orwell'ın yaşadığı dönemde pek çok devlet totaliter yönetimler tarafından yönetilmekteydi. Orwell yaşadığı dönemi çok iyi tasvir etmekle beraber bu yönetim tarzlarının ileri aşamalarında hangi hallare evrilebileceğini de gayet güzel düşünmüş.

Bu kitap o günün Stalin idaresindeki komünist Sovyetleri esas alarak yazılmış görünsede pek çok totaliter yönetimde gözüken ortak uygulamalardır bunlar. Hatta ben kitabı okurken Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında yapılan dil devrimi ve benzeri tepeden inme devrimler aklıma geldi. Kitapta anlatılan yeni bir dil oluşturma ve düşünme kabiliyetini kısıtlayıp muhalefeti ortadan kaldırma hedefi ülkemizde yapılan uygulamalara gayet benziyor. Aynısını Sovyetler Orta Asyada ki Türklere de yapmışlardı. Kitapları yasaklama, toplama, yakma vs. şeyler bizim ülkemizde de görülen en meşhur uygulamalardı.

10 puan

tam bir efsane okuduğum ilk distopya günümüz dünyasının aynada yansıması okudum sanki...

8 puan

Distopya türünde okuduğum ilk kitaptı.Kitabın başları biraz yavaş ilerlese de yazarın üslubunu sevdim.

10 puan

George Orwell'in kült romanı 1984'ü duymayan bir kitap kurdu yoktur sanırım? Okumadı ise okumasını da tavsiye ederim, zira "kültler" arasında olmasının bir sebebi var.

George Orwell, eleştirel kalemini ağırlıkta "sosyalizm" üzerine indirmiş gibi görünse de onun yegane eleştirisi sosyalizm üzerinde değil, daha çok "düzen" üzerine ama bunu yaparken kendi döneminde ön plana çıkıp, tabiri caiz ise esip kavuran vitrin görüntüsü sosyalizm olduğu için ana temayı bunun üzerine yaptığını düşünüyorum. Elbette ki Hayvanlar Çiftliği kitabının sosyalizm eleştiri olduğunu bilmeyen yoktur ama bu kitabın teması İngiliz Sosyalizm'in demir yumruğu üzerine kurulmuş olmasına rağmen eleştirilen şey sosyalizmden çok daha fazlası.

Şahsen, okurken ilk defa bir romanda cümlelerin altını çizdim. Genelde sadece tarih gibi roman dışı kitaplarda önemli kısımları çizme gereği duyarım ama 1984 benim için bir ilk oldu ve bu, boşa değil. Gerçekten de çok dikkat çekici noktalara değiniyor ve görmesini bilirseniz bugün dahi dünya devletlerinde temelde eleştirilen şeylerin devamlılığını daha gizli-saklı, daha az göze batar şekilde görmeniz mümkün. Elbette ki kitapta olan olaylar, yapılanlar çok daha mübalağalı anlatıldığı için gözüme giriyor.

Güzel bir düzen eleştirisi olmasıyla beraber kitabın çok kasvetli bir havası olduğunu da söylemem gerekir. En azından benim için. Şahsen kitap boyunca "ben böyle bir hayat süremem, ölürüm daha iyi." deyip durdum ama gelin görün ki devlet, kolay kolay öldüren tipler de değiller, süründürmeyi tercih ediyorlar; kitap sonlarında göreceksiniz. Kısaca bir kerede birden fazla bölüm yerine bir iki bölüm okuyup, ara vermenizi tavsiye ederim. :D

Üstadımızı tebrik ederiz, kitabın sonu hiç de umduğum gibi bitmiyor ama kabul etmem gerekir ki zaten kitabın konusu ve gidişatına uygun bir son olmuş, kafamdaki sonu beklemem en başta hataydı. :)

8 puan

Distopik bir roman olmasına rağmen yaşadığınız hayattan o kadar çok şey buluyorsunuz ki.. Büyük Birader, işkenceler, proleterler başınızı çevirip baktığınızda, hepsi, şimdi, burda karşımıza çıkıyor. Meğer George Orwell bizim yaşadıklarımızı güçlü bir önseziyle kaleme alıp yazmış da, bize düşen kitabı okuyup akıllanmak olmuş.

Profil Resmi
9 puan

Guzel bir kurgu ve elestiri romani
winstonun kendi icinde yasadiklari insanlarin aslinda birbirlerine guvenmemeleri gerketigi partinin insanlar ustunde dayattiklari sinif ayrimlari ve o slogan

SAVAS BARISTIR
OZGURLUK KOLELIKTIR
CAHILLIK GUCTUR

aslina bakarsaniz gunumuz dunyasinin da isleyisinde -kitapta anlatilan kadar olmasada- bu sloganlarin gecerliligi var ne yazkiki

herkese onerebilecegim guzel bir roman hem de bilgili ve isini bilen bir cevirmenin cevirisinde....

geri ileri