Güzel şiirlerin bulunduğu güzel bir şiir kitabı. Şiirseverlerin okumasını tavsiye ederim.
Site de 10 verdiğim tek kitap.
İstanbul'un orta yeri sinema
Garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama
Kendimizce hüzünler icadettik
Avunamadık
Yoksa biz..
Bu dünyadan değil miydik?..
Şiirlerinde anlattıgı Montör Sabriler,Süleyman Efendiler,Dalgacı Mahmutlar gibi gerçek bir "tutunamayan"..
Şiirler tamam da, içinde 11 sayfalık 'Garip' kitabının önsözü mevcut
İşte o önsöz varya, aman aman diyorum, şahane...
mutsuz oldugum zamanlarda alırım orhan veli'yi elime bırakırım kendımı onun mısralarına..her defasında beni ayaga kaldırmayı başarmıstır..
Bir garip Orhan Veliden
DALGACI MAHMUT
İşim gücüm budur benim,
Gökyüzünü boyarım her sabah,
Hepiniz uykudayken.
Uyanır bakarsınız ki mavi.
Deniz yırtılır kimi zaman,
Bilmezsiniz kim diker;
Ben dikerim.
Dalga geçerim kimi zaman da,
O da benim vazifem;
Bir baş düşünürüm başımda,
Bir mide düşünürüm midemde,
Bir ayak düşünürüm ayağımda,
Ne haltedeceğimi bilemem.
Tarzını beğendiğim bir sanatçıdır Orhan Veli..Şiirlerini okuyarak onu biraz daha tanıdığımı hissettim bu kitapta.
Yakın arkadaşları Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday ile Garip Akımı’nın (Birinci Yeni) öncülerinden olan şair “sanat, sanat için midir yoksa toplum için midir” sorusunu cevaplarcasına şiirlerinde klasik şiir kurallarını reddederek, aruz ve hece vezinlerini kullanmadığı gibi kafiyeden de genelde uzak durmuştur. Gerek konu gerekse biçim olarak halk ağzı kullanan şair edebiyat çevresi tarafından çokça eleştiriye maruz kalmıştır. Dolayısıyla kitapta tüm eserleri derlendiği için şiirlerin tadına varıldığı kadar şairin de izlediği yolu gözlemleme şansı oluyor. Örneğin “Dergilerinde Yayımladığı Ama Kitaplarına Almadığı Eski Biçimli Şiirleri” kısmındaki klasik usulde yazılmış şiirlerinde bir memnuniyetsizlik, bir arayış göze çarpıyor. Garip Akımı biçimli şiirlerinde ise alabildiğine özgür, duygularını paylaşmakta daha cömert. Ayrıca şiirlerin bir çoğu okurların sadece gözlerine değil kulaklarına da hitap ediyor zira eserleri musikiye çokça uyarlanmış şairlerimizdendir.
Orhan Veli, zayıflığı, neşesi, arzularıyla insana insanlığını hatırlatan nadir şairlerden biri. Okuyunca dışarıdaki şehir gürültüsünün içinde boğulup gitmiş bir kuş cıvıltısını duyar hale geliyorsunuz.
Sahaftan ikinci el olarak almıştım, daha sonra birkaç kitabımla beraber yenileriyle değiştirmiştim kitabı. Ne kadar pişmanım, şiirler öylesine samimi, öylesine içtendi ki ara ara açıp okumak ihtiyacı duymaya başladım. Hayatın içinden, her yerde görmek mümkün Orhan Veli nin şiirlerini.
İki saatte okunacak bu harika şiirleri okumak için ne kadar geç kalmışım. "Hürriyete Doğru"yu yeniyetmelik dönemimde Haluk Levent'in şarkısıyla duymam ne büyük kayıp.