'bir araya getirdiğim harfler beni anlatmaktan uzak'. Kesinlikle çok 'farklı' bir değermiş Tezer Özlü. Ne yazık ki çok tez göçmüş bu diyardan.
Edebiyat tarihinin en etkileyici açılışlarından birisine sahip bir öykü. Makinenin çarklarının düzenli bir şekilde dönmeye devam etmesi için bireylere yüklenmiş ağır yükü anlatmış, çok da güzel anlatmış Kafka. Öyle değilse ben çok yanlış anlamışım. O da mümkün.
8-17 yaşları arasındaki erkek çocuklarının gözünden yazılmış sekiz öykü. Mahalle maçları, zorla yaptırılan işler, yenen dayaklar, hayaller, kızlar, ölümler; erken kaybedenler...
Başlangıçta tarzını anlayana kadar kafam karışsa da sonra harika bir kurgu ile karşı karşıya kaldığımı anladım ve beğendim. Yani gerçekten beğendim. Birdman'in kitap versiyonu gibi olmuş, tek çekim kitap. İlginç. İlginç ve güzel.
Çok hızlı, kafanızda filme çekerek okuyacağını bir kitap olmuş. Bunun yanında yer yer tokat etkisi taşıyan kısımlar da içeriyor. Şahsi kanaatimce Dublörün Dilemması'ndan daha güzel bir kitap olmuş.
Her cümlesi ve tespiti 'bu adam bunu söyleyebilmek için kim bilir neler yaşamış ve düşünmüştür' dedirten harika bir eser. Okumak lazım hani.
Müthiş derecede detaylı akrabalık ilişkilerinden dolayı yer yer bunalmış olsam da özellikle burjuva hayatı ve dönemin Fransa'sı hakkında söyledikleriyle sağlam bir 'üçüncü' kitap.