Kadın Çalışmaları konusunda akademide önemli bir yere sahip Fatmagül Berktay'ın Tarihin Cinsiyeti kitabı bu alanda önemli temel kaynaklar arasında gösteriliyor. Bu alanda çalışan, bu alanla ilgilenen herkesin okumasını gerektiren bir kitap. teorik bir kitap ama her teorik kitabı sevemeyen ben bu alana ilgimden ve burada çalışmak istediğimden olsa gerek severek okudum. sıkan teorik kitaplardan değil benim fikrime göre. Kitap belirli makalelerden oluşuyor. o yüzden süreklilik arz eden bir konu hali yok. zaman yayılarak bölüm bölüm okunabilir. ama kitap bağlamında var olan tek ortak konu ise kadın ve cinsiyet.bunun farklı perspektifler ve konulardan ele alındığı bir kitap olduğu söylenebilir. girişte cinsiyetlendirilmiş tarih ve teoriyle ilgili bilgiler verdikten sonra makalelere geçiliyor. İlk makalede Tarihyazımının nasıl yaratıldığından, kim tarafından ve nasıl kurgulandığından, eril tarihyazımından bahsediyor. İkinci makalede ise insan hakları çerçevesinde hukuk ve kadın, kadın hakları gibi konulara vurgu yapılıyor. hukukun nasıl ataerkil yapıya paralel özellikler gösterdiğini, kadın haklarının mücadelesi ve hukuk çerçevesinde gelişimi ve kabulüne değiniyor. Daha sonra Kültürel Görecelik kavramını ve yararı olup olmayacağının tartışmalarını yaptığı bir bölüm, Osmanlıdan Cumhuriyete kadar feminizmi inceleyen bölüm, kimlik politikalarını ve bunun sınırlarını İslamcı kadın kimliği ile ele aldığı benim en önemli bulduğum makalesi var. 19. yüzyıl İngiliz kültüründe kadın kurgusunu inceleyip Doğu ve batı bağlamında kadın imgesi, kendini yazmak, feminist bir özyaşam okuyuş tarzı, cinsiyetlendirilmiş bir okumanın önemli olduğunu vurguladığı bölümler var.Son bölümlerde de Behice Boran, Hannah Arendt ve Salem'in Cadıları gibi konulara yer veriliyor. İlgisini çekenlerin ve akademik bir dile aşina olanların rahat bir okuma yapabileceğini ama herkese de hitap edemeyecek bir kitap olduğunu belirtmeliyim. keyifli okumalar :)
Sherlock Holmes en sevdiğim kurgusal karakterlerden biridir. hikayelerinin hepsini ikişer kere okumuş filmlerini defalarca biri izlemiş biri olarak bu kitabını da sürüklenmiş halde okudum. eksiklikleri ya da hikayenin biraz tahmin edilebilir oluşu kitabın etkileyiciliğini azaltmadı benim görüşüme göre. Çünkü ben her hikayesini defalarca okusam da Holmes'un en ufak bir detaya bile dikkatini, odaklanışını ve akıl yürütmedeki başarısını hep sevmişimdir. o yüzden de bildiğim şeyleri tekrar anlatsa da betimleyişi, akıl yürütmedeki inceliği her zaman cezbeder beni. 24 saat içinde bitirebildim daha da kısa sürerdi gündelik işlerin meşguliyeti olmasa. macera, dedektiflik hikayeleri açısından en iyilerinin başında gelmesi boşuna değil :) gündelik yaşamda detayları çok sık atlayan biriyim belki gerçekten göremiyorum ama Sherlock Holmes'un düşünce biçimimimdeki detaycılığı geliştirmesi de ayrıca bir getirisi tabi bu hikayelerin :)
Karin Karakaşlı'nın şiirsel bir üslubu var. Edebiyatın engin denizine defalarca bata çıka kendine bir yol çizmiş gibi görünen bir özgünlüğü var. Her zaman olduğu gibi bireysel ve toplumsal acıları, hüzünleri, sorunları işliyor öykülerinde. derinliği olan öyküler yer alıyor. kendine ait bir ritmi olan birisi. bu kitabı da melodik bir hüzünle akıp bitiyor bir çırpıda.