Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Daha çok kitap okuyabilmeniz için beş öneri

Tartışma Cevapları
« geri 1 2 3 4

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 34 cevap.
32 kişiden 32 kişi beğenmiş.


Her yeni yıl arifesinde yeni yıl hedefleri konuşulur, listeler havada uçuşur, kilo vermekten tango öğrenmeye kadar birçok alternatif, insanın aklına doluşur. Ve daha ocak ayı bitmeden başlanan diyetler son bulur, fikirler birer birer rafa kaldırılır.

Gelin bu yıl, biraz gecikmeli de olsa, listenize bir madde daha ekleyin ve bu maddeyi gerçekleştirmek üzere sebat edin: Bu yıl daha çok kitap okuyun!

Birçoğunuzun günde on saate yakın çalıştığını, eve dönmek için kimi zaman üç vasıta değiştirdiğini, çocuk büyütmek ya da ödevleri bitirmek zorunda olduğunu biliyoruz elbette. Tam da bu sebeple günlük hayatınızda kitaplara daha çok vakit ayırmanızı sağlayacak bazı tavsiyeleri sizin için Huffington Post'tan derledik:

• Eğer okulu bitirdiyseniz artık “ödev yapmaktan” vazgeçin lütfen. (Eğer henüz bitirmediyseniz bu maddeyi görmezden gelebilirsiniz!) Ödev yapmak derken kalemi kağıdı elinize alıp okul zamanlarındaki gibi bir ödev yapmayı kastetmiyoruz tabii. Okumanız gerektiğini düşündüğünüz için okuduğunuz kitaplardan bahsediyoruz. Onları artık bir kenara bırakın ve gerçekten ilginizi çeken, sizi heyecanlandıran kitapları okumaya başlayın. Böylelikle okumayı bir gereklilikten ziyade bir keyfe dönüştürebilirsiniz. Kalabalık bir otobüste ayakta seyahat ederken ya da çocuklarınız için çorba pişirirken bile elinizden düşüremediğiniz bir kitaba rastlayınca, ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

• Tanımlara hapsolmayın! Bugüne dek kendinizi sadece roman ya da sadece felsefe kitapları okuyan biri olarak görmüş olabilirsiniz. Ya da fantastik edebiyat gözünüze her zaman karmaşık ve ürkütücü görünmüş olabilir. Fakat bu tanımlar sizi kitabevlerinin bazı raflarından uzak tutmaktan başka bir işe yaramaz. Seçimlerinizde tamamen özgür olun ve sınır tanımayın. Bakarsınız bu hafta kitabevinin farklı bölümlerine yapacağınız küçük bir geziden eli boş dönmezsiniz. Ve belki de sözgelimi Mars’ta geçen bir romanın sizi bu kadar heyecanlandırmasına en başta siz şaşırırsınız.

• Okumayı bırakın! Bu söylediğimiz size biraz çelişkili gelebilir ama biz de okumayı tümden bırakın demek istemiyoruz zaten. Pek hoşlanmadığınız bir kitabı okumakta ısrar etmeyin, diyoruz. Kitap okumak için ayırdığınız o az ve kıymetli zamanı ziyan etmeyin sakın. Zoraki okuduğunuz bir kitaba ayırdığınız yarım saat, size işkence gibi gelirken heyecanla okuduğunuz bir kitaba ayırdığınız yarım saat size birkaç dakika gibi gelecektir. Öyle ki öğle yemeği arasında ya da çocuklarınızı kreşe bıraktıktan sonra yığıldığınız o kanepede, sevdiğiniz bir kitapla geçireceğiniz kısacık bir süre bile size teneffüse çıkmış bir çocuğun mutluluğunu yaşatacaktır.

• Bir kitabın ilk sayfasını okuduğunuzda, kötü bir kitapla karşı karşıya olduğunuz izlenimini ediniyorsanız, bir de kitabın ortasından bir sayfa okumayı deneyin. (Kitabın gizemini korumak adına, son sayfayı açmamanızı öneririz.) Birçok iyi kitap, daha ilk sayfasında okuru içine çeker ve kendisine bağlar elbette. Ama kırkıncı ya da ellinci sayfasından itibaren okuru yakalamaya başlayan bir kitaba kötü demek de haksızlık olabilir; ikinci bir şans verirseniz unutulmaz bir okuma deneyimi yaşarsınız belki.

Alıntı; Ece Karaağaç 16-01-2015
Sabit Fikir Dergisi

9 yıl, 10 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Paylaştığınız için teşekkürler. SabitFikir okunmalıdır, okutulmalıdır ^.^

9 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Okudum ve uygulamaya çalışacağım umarım faydası olur :) paylaşım için teşekkürler :)

9 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Yollar, yolculuklar, sokaklar, iş, arkadaşlarla buluşmadan önceki bekleme anları okumak için harika zamanlar..:))

9 yıl, 10 ay     
5 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Hepsini biliyorum ve hepsini de uyguladım. Sadece otobüste ayakta giderken kitap okuma vb. kısmına katılmıyorum. İnsan kitap okumaya odaklandığı zaman sadece kitap okumalı. Başka ikinci birşey yapmamalı. İnsanın dikkati dağılıyor.(En azından benim için öyle. Bazı insanlar okuyabilir ona da saygı duyarım.)

9 yıl, 10 ay     
2 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@ahmet_coskunn ben çok alıştım, çok severim 😊😊 zamansızlıktan biraz da..bir de yollarda sağa sola bakmaktansa okumak daha güzel zaman geçirmemi sağlıyor :)

9 yıl, 10 ay     
5 kişiden 4 kişi beğenmiş.

yolculukta, ayakta bile olsa, kısacık molalarda ve bekleme anlarında kitap aralamaya bayılıyorum. ayrıca "okumayı bırakma" önerisiyle ilgili aziz nesin, yanlış hatırlamıyorsam, "sevmediğiniz yemeği yemeye devam ediyor musunuz? o halde sevmediğiniz kitabı da okumayı bırakabilirsiniz." bir yorum yapmıştır. bunu okuduğumdan beri ben de artık gerçekten sıkıldıgım kitapları okumayı bırakıyorum.

9 yıl, 10 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Öneriler güzel, aması var... yine muhalefet kültürüm depreşti :)

(Kitap okumayı başarabilmek konusunda) bir türlü realist (idealist fikirler çok) bilgiler bulamadığım bazı kavramlar var: "halka inmek ya da halka çıkmak" ve "okuma kültürü".

Bir öğrenci arkadaşlarına, lise dersinde bir öğretmen öğrencilerine, amfide bir doçent öğrencilere, köşesinde bir köşe yazarı okuyucularına, dergide dergi yazarı, kitapta bir yazar vs. "çok kitap okumak" için çok şahane, bilimsel ve psikolojik öneriler sunabilir. Bu öneriler onları dinleyenler açısından çok faydalı olabilir. Önemli olan ne sunduğun değil, kime, ne zaman, hangi koşullarda vs. sunduğundur. Öğrenciye, öğretmene, köşe yazarına, düşünce adamına kitap okutma önerileri sunmanın bir marifet olduğunu sanıyorlar. Madende çalışan birisine, pazarcıya, işçiye, çok çocuklu/veya değil ev hanımına, büyük holding patronuna, başbakana, kitap okutabilme formülün var mı? Önerilerin halka iniyor mu, okuma kültürüne dair ne sunuyor? Kitap okuma önerileri sunduğun kitlenin sosyolojine ne kadar hakimsin? Çok okuyor dediğimiz ülkelerin okuma kültüründen ne anladığına baktık mı hiç? Örneğin, çok okuyan ülkeler için "okuma kültürü" halk içindir, bizim için "okuma kültürü" öğrenci vs. içindir. Biz daha 'öğrenciye okuma kültürü nasıl aşılanır'ı becerebilmiş değiliz, nerde kaldı halk. Ben daha öğrencilik dönemlerini geri bırakalı ne kadar oldu ki, kitap okumanın ne kadar zor olduğunu öğreniyorum yaşayarak; demek ki ilerde (okuma konusunda) tam manasıyla (argo tabirle) ayvayı yiyeceğim.

Okuyup-yazmaktan ekmek yiyenlerden "halk kitap okumuyor" zırvalığını çok duyarız. Pek çok yazar, düşünce ve fikir adamından duyarız bunu. Örneğin bir yazar, eleştirdiği halkın bir ömür boyunca çalışarak kazanamayacağı parayı, bir kitap yazarak milyonlar kazanır, utanmadan halk çok cahil, kitap okumuyor der. Okumayan cahil dediğin o halk okumakla ekmek kazansın inan kısa zamanda seni sollar, sen onun yanında cahil kalırsın. Ben devlet lisesi okudum, bilmiyorum özel okulların öğretmenleri nasıl. Ben bir öğretmenin doğru dürüst kitap okuduğuna şahit olmadım. Öğrenciden gerçek anlamda kitap okuyana da pek rastlamadım (bende pek kitap okumazdım, yine okuduğum söylenemez, bu yazım bile çok okumadığımın katını, devrik cümleler... giriş, gelişme vs kavramlar yok. önemli olan yazmak değildir, önemli olan anlaşılmaktır ...). Köşelerinde aynı cümleleri kurup destan yazar köşe yazarları, televizyonlardan ağzı laf yapan onca tanınmışların, tuzu kuruların ne kadar kitap okuduğunu sanıyoruz ki.

Evet, (hem ruhsal, hem aidiyet, hem de sosyal anlamda) kitap okumakta zorlanıyorum, Ece Karaağaç'ın (okuma kültürü gelişmiş ülkeler için yazılmış bilgileri) derlediği bu öneriler benim sorunlarıma çara bulamıyor malesef! Hele "arabada ayakta kitap okuma önerisi" hakkında (Türkiye için) olumlama yapılamayacağının nedenleri için o kadar çok psikolojik ve sosyolojik açıklama gerektirir ki, burası yeri değil. Sadece şunu söyleyerek bitireyim: Bize yerli öneriler lazım!

9 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

kitap okumak için vakit ayıranlardanım bende oğlum uyuyunca, iş yerinde işim olmadığı her fırsatta okurum. ben de @1000kitap gibi bir süredir beğenmediğim beni sıkan kitapları bırakıyorum tabi sonra tekrar okumaya çalıştığım zamanlar oluyor ama 2. kez de okuyamazsam tamamen bırakıyorum. otobüste ve arabada kitap okuyamam malesef çok istesemde önce mide bulantısı ardından migrenim tutar, ama trende metroda uçakta biraz daha rahat okuyabiliyorum. kitap okumadığım zamanlar bazen hiç fırsat bulamdığım oluyor kendimi eksik kalmış gibi hissediyorum..

9 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Oğluma kitap okutamiyorum. Hadi onun için de beş öneride bulunun. Ama yerli olsun lütfen; )

9 yıl, 10 ay     
« geri 1 2 3 4
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar