Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Çünkü benim inandığım bir şeyden aşağılama gayesiyle bahsetmenizi hoş bulmuyorum. Çünkü bu benim inancım, kim olsa hoşlanmaz.
@mvsyrsln, İslamofobi gibi mi?
Aradaki fark siz yanlış kullanıyorsunuz kavramı, ben doğru kullanıyorum. Siz söylediklerimi eleştirmek yerine bana laf söylüyorsunuz; ben İslam karşıtıyım, İslam'dan korkan biri değil.
İnançların bir ispatı olmaz. Eğer ispatlanabilir durumda olsalar idi, inanç olmaktan çıkar; bir realiteye dönüşürlerdi.
İnanmanın ve inanç duygusunun temelinde de, bilinmezlik vardır. İnanç, ''evet'' ve ''hayır'' arasındaki seçim olduğundan dolayı; iki seçeneğe dair her zaman tartışmalar olacaktır. Bu açıdan; tanrının varlığı da, yokluğu da birçok yönden ispatlanabilir.
Tartışılması gereken tanrının meşruiyeti değil, tanrı fikrinin gerekliliğidir.
Bu konu üzerinden baktığımız vakit; öznel ifademle, inanç içgüdüsünün tatmini açısından tanrı fikrinin gerekliliğini savunabilirim.
Ancak diğer türlü bir tartışma, boşa vakit kaybı olacaktır.
@Deniz_Koycu, kesinlikle haklısınız. (Dinim, inancım yok bu arada.)
Sorun da bu zaten, aynı şekilde insanlar sorularımı ciddiye almayabilir, tartışmak istemeyebilir; ama bunun yerine beni susturma, bana hakaret çabasındalar. Bir de beni suçluyorlar.
(Zaten kandinizi adeta Alllah yerine koyup kimin Müslüman olup olmadığına karışmanızdan açıktı) Ben bunu nerede söyledim afedersin ?
İkinci paragraf sana sabahtan beri söylemeye çalıştığım şey ama hala diretiyorsun. Kim diyor o dediğin insanlar cehennemlik te, tövbe eden cennetlik diye. Kur'an demiyor onu söyleyeyim. Tamamen kafadan sallama yanlış bir yorum.
Sana 3.paragraftaki tüm nedenleri de seve seve anlatmak isterdim ama daha basit müştereklerde anlaşamamışken buna girersek sabaha kadar çıkamayız.
Daha yazmıyorum, tabii siz bunu kazandım zannedersiniz, siz bilirsiniz. Başından beri bu tartışmayı devam ettirmemin tek mantığı söylediğim gibi içinde islam sevgisi olanlar içindi.
@CemÖztürk, "Her Müslümanım diyene inamayın." diyen siz değil misiniz? Bu insanların Müslüman olup olmadığına karar vermek, karışmak olmuyor mu? Kimin haddine" Müslümanım" diyen birine "Sen Müslüman değilsin," demek?
Lütfen lafınızın nereye gideceğini bilerek yazınız.
Yüce dostum söyle bana budizm ve şintoizm'e de inananlar cennete girebilecek mi ? Baya bilgili gördüm seni bu konuda.
@son_silahsor Şimdi sana bi misal vereyim : Bir adam düşün çoluğu çocuğu katlediyor , masumların hakkına giriyor ve Müslümanım diyor . Buna ne diyelim " Adam gerçek bir Müslüman " mı diyelim ? :)
@Son_Silahsor
Tartışmaya dahil olmak istemem, ancak bir fikrimi belirtmeyi gerekli görüyorum.
Bahsettiğiniz terörist örgütler, İslam'ı değil; Siyasal İslam'ı kullananlardır. Bunların temel amacının İslami Cihad değil, başka zümrelerin medyaya sunduğu İslam figürü olmak olarak görüyorum. Ki temellerini oluşturan cihat fikri, İslam'a ters bir durumdur.
İslam ve diğer dinler, yıllar içinde çoğu konuya ve zümreye malzeme olmuşlardır. Bu inançları kendilerine göre yorumlayan, kendi arzularına göre değiştiren ve böyle kabul ettirenler; en sonunda bunları bir zorunlulukmuş gibi gösterip, inancın orjinaline mal etmişlerdir.
Bu sebeple tüm cemaatler, tarikatlar ve diğer zümreler; rant sağlamak amacıyla oluşturulan zararlı topluluklardır.
Namazın tarifi ile ilgili bir şeyler söylediğini gördüm, bu konu kişisel yorum gerektirir.
Şu an İslam'a mal olmuş namaz anlayışı, eski kabilelerin putperest ibadetleri ile aynıdır. Yani büyük bir reform getirdiği söylenen İslam, bu konuda yanılgıya düşmüştür. Eğer Kuran'da namazın geçtiğini kabul edersek, İslam'ın çelişkisini de onaylamış oluruz.
Ancak şöyle bir ihtimal vardır ki, bahsedilen putperest ibadet şekline bakarak; İslam'ın namaz tarifinin ve şu anda uygulanan ritüelin farklı olduğu sonucuna da varabiliriz. Fakat realist bir bakış açısı ile, böyle bir reformu kimse onaylamaz.
Bu sebeple, inançların kişisel yargılara dayandığı bir kez daha ortaya çıkar.
@mvsyrsln,
İslam'da insan öldüren birinin dinden çıkacağı ile ilgili bir hüküm yok. Adam Müslümansa, kendine öyle diyorsa, ne yapmış olursa olsun bu konuda yargılamak kimseye düşmez. Böyle bir şey yapmış adam, İslam'a göre, büyük bir günah işlemiş olur, dinden çıkmaz. Allah'a inanan birine düşen "En iyisini Allah bilir, cezasını Allah verir," demektir. Adamın yaptığını İslamla bağdaştıramayıp "Bu adam Müslüman değildir," deyip Müslüman olup olmadığına karar vermek Allah'a şirk koşmaktır. (Elbette yaşadığı coğrafyada yargılanması vs. farklı bir konu.)
@Jin,
Kesinlikle aynı fiirdeyim. El-Kaide örneği, yorum farkı ile ilgili bir örnekti ve sorularımın, insanların kendi çıkarımlarına, yorumlarına dayanarak cevaplandırılamayacağını belirtmekti amacım. Çünkü bu gibi örneklere dayanarak görülüyor ki biri bir ayetten iyilik, güzellik getiren bir şey çıkabilirken diğeri tam tersi bir şey çıkarabiliyor.