Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Tanrı yoktur, her şey tesadüften yaratılmıştır diyenin aklından şüphe ederim. Zaten insan beyni Allah'a inanılacak şekilde yaratılmıştır. Ateizm diye bir şey söz konusu değildir.
Emin değilim ama.... İlk emri "oku" olan bir din kötü olmasa gerek...
Bigbang araştırmaları sonucu zaten bu patlamayı bir gücün başlattığı ispatlandı ki bilimin ve evrendeki "hassas ayar"ın bir yaratıcının varlığını kanıtlatığı ortada bunun üzerinde durmayacağım.Sadece bilimi referans göstermek gerekirse referansı gerçekten bol.
İnsanlardaki ahiret ve ahlak inancı doğuştandır.Yapılan araştırmaya göre çocuklar ailelerinden ve okuldan bir şey öğrenmeden inanca sahip olabiliyorlar. Yani sırf müslüman bir ülkede doğduğun için müslüman olmuyorsun bu bu kadar basite indirgenemez.
Dinlerin inkarının biraz kişisel hırs ve ihtiraslardan,kişisel veya genel sebepler yüzünden yaratıcıya küsmekten meydana geldiğini düşünüyorum.Deizm dünyanın haline ve vaziyetine,temel sorulara bir açıklama getirmiyor ve içinden çıkılamaz bir belirsizlik meydana getiriyor ve mantıksal hiçbir açıklama getirmiyor , bence bu konuda ateizmden farkı yok deizmin.
Dinleri anlamak için dini politik oyunlardan ve olaydan ayırıp , tamamen insan odaklı değilde "kaynak odaklı" araştırmak,anlamaya çalışmak gerektiğini düşünüyorum.Yani kanaatimce şu şöyle bu böyle o zaman bu din doğru olamaz mantığı hakim çoğu deistte.
Tabii ki saygım var,inanmayan arkadaşlarım da var,onlar da dinime saygılı.
Ayetlerden ve bilimadamlarının birkaç sözünden derleme yapılmış bir videodan alıntı yapmak istiyorum
"Bu en muhteşem sistem,ancak çok kudretli ve çok zeki bir varlıığn yönetimi ile işleyişine devam edebilir" modern fiziğin atası Isaac Newton
"Biri diğerini tamamladığı için din ve bilim arasında gerçek bir karşıtlık olması mümkün değildir" (1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi Max Planck)
"Göğü gücümüzle biz kurduk ve onu biz genişletmekteyiz "(Zayirat Suresi 47)
Bilim : Evrenin genişlemesi (1929)
"Allah insanları hangi FITRAt üzere yaratmış ise yüzünü ona çevir" (Rum Suresi 30)
Bilim:Allah inancı ve ahiret inancı doğuştandır 2007-2012
"Muhakkak ki, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün ardarda gelişinde, ulûl elbab için elbette âyetler (deliller) vardır." (Ali imran 190)
"Muhakkakki biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık" (Kamer Suresi 49)
"Eğer biz başlangıcı mucizevi olarak görmezsek,aşılması güç zorluklar kendini gösterecektir."
-Astronom Arthur Eddington 1882-1944
"Elektromagnetik kuvvet ve çekim kuvveti oranında eğer 10^40 ta bir artış olsayadı sadece küçük yıldızlar olurdu.
Aynı oranda bir azalmada da sadece büyük yıldızlar olurdu.Ve dünyanın var olması için küçük ve büyük yıldızlar bir
arada bulunmak zorundadır."
-Teorik Fizikçi Paul Davies
"Rahmân olan Allah'ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun? göz (aradığı bozukluğu bulmaktan) âciz ve bitkin halde sana dönecektir.
Sonum yokluk olsa bu varlık niye ?
-Necip Fazıl Kısakürek
“Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?” (Müminun Suresi 115)
Bütün dünya bir oyun sahnesidir.Kadın erkek bütün insanlar da sadece oyuncular.
Her birinin giriş ve çıkış zamanları vardır.
-William Shakespeare
"O kaçmakta olduğunuz ölüm, işte o, size mutlaka ulaşacaktır." (Cuma Suresi 8)
"İnsanlar uykudadır,ölünce uyanırlar" (Hz. Ali)
"Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi? " (Fatır Suresi 37)
"Görmek isteyenler için yeterince ışık,istemeyenler için yeterince karanlık vardır" (Blaise Pascal)
Dr.Maurice Bucaille'ın Kitab- ı Mukaddes Kuran ve Bilim kitabını tavsiye ederim.
Saygılar...
Dini anlamak için çevredeki dini uygulamalardan, kendini dindar zannedenlerin davranışlarından ve hadislerden uzaklaşmak gerekir. Sorgulamanın dahi günah olduğunu düşünen, kıldığı namazda ne söylediğinin bilincinde olmayan insanların peşinden gitmek pek akıllıca olmamalı. En önemlisi, çevredeki din anlayışının, kişinin tanrının varlığıyla ilgili düşüncelerini etkilememesi gerekir.
yaşamak, bulmak demek.
insanoğlu ağır ağır buluyor.
hazır verilmiyor hiçbir şey.
bunun bir amacı, bir nedeni var elbet.
bir “dert” veriliyor, bir “derman” bulunması isteniyor.
bilmiyorum ama sanırım tanrının en büyük emri tek kelime: “ara.”
aramamızı, bulmamızı istiyor.
çünkü “tekâmül” etmek, gelişmek, olgunlaşmak, ilerlemek ancak aramakla mümkün, aradıkça yürüyoruz.
bütün hayvanları mükemmel yaratan allah, bir tek insanı bu mükemmellikten uzak tutuyor.
verebileceklerinin hepsini vermiyor.
onun yerine, insanın “arayabileceği” geniş bir arazi bağışlıyor ona, istiyor ki bu arazide tek başına yürüsün, arasın, bulsun, ilerlesin ve “yaratıcısını” bu ilerleme yeteneğiyle sevindirsin.
bilmiyorum bunu söylemek günah mı, haddini aşmak mı ama bana tanrı hep büyük bir sanatçı gibi gelir, yarattığının “mükemmel” olmasıyla yetinmeyecek kadar büyük bir yaratıcı, yarattığının mükemmelliği kendi başına bulabilecek kadar mükemmel olmasını isteyen, kendi görkeminin, yarattığının bu mükemmelliği bulabilecek yeteneğinde billurlaşmasını arzulayan bir sanatçı.
onun için insanın her arayışını, her buluşunu, allah’ın aslında kendisine gösterilen bir saygı, yaratıcılığının rakipsizliğine bir alkış olarak değerlendirdiğini hayal ediyorum.
körü körüne bir inancın, sığ bir cehennem korkusunun, bencil bir cennet talebinin, şekilci bir ibadetin onun gibi eşsiz bir yaratıcıya yetmeyeceğine, her büyük sanatçı gibi sadece kendisine değil,“yarattığına” da saygı ve hayranlık beklediğini düşünüyorum."
Tanrının varlığına inanır haklı çıkarsananız sonsuz yaşamınız refah içinde geçer. Haksız çıkarsanız bir kaybınız olmaz.
Tanrının varlığına inanmaz haklı çıkarsanız bir kaybınız yine olmaz. Haksız çıkarsanız o zaman sonsuz hayatınız mahvolur.
O yüzden inanın bir kaybınız olmaz... BLAİSE PASCAL
Bu yorum silinmiş
Yazar Ayhan ÖZCİMBİT'in Yaratıcı hakkındaki düşünceleri;
Neden Yarattı? Cevap çok basit. Madem ilahtı elbette ilahlığının gereğini yapacaktı.
Mecbur olduğu için değil Ahlaklı olduğu için.Berberim diyen saç kesemezse komik duruma düşer. İlahım diyen yaratmaz mı?.
sevgili doganozmurat, ilk yorumumu yukarıda ikinci sırada yapmıştım. şimdi şunları ifade etmek isterim; yüce yaratıcı bence herhangi bir gereklilikle kayıtlı olmadığı gibi kendini ispatlamak gibi bir külfeti de yoktur, ancak insanlar bir birlerine yeteneklerini akıllarını fikirlerini ispat eder veya bir takım iç ya da dışsal zorunluluklarla yine bir takım gereklilikler altına girer. ben yıllardır bu tür benzetmelerle yüce yaratıcı hakkında anlatımlar yapılmnasına sıcak bakmadım. berber örneğin bence oturmamakta( hoşgörüne sığınırım), berber saç kesmezse komik olmaz neden komik olsun belki piyango vurmuştur, miras kalmıştır, canı sıkılmıştır, ya da pastacı olmuştur. mesele tam bu ne için yarattığı meselesidir bu ise sırdır ancak kavranamaz bir sır değildir bu hususta erenleri velileri ilim irfan sahiplerini takip etmek gerek, hünkar hacı bektaş veliyi takip etmek gerek mesela hünkar demişti ne mutlu içindeki kadınla erkeği barıştırına, bağdaştırana( içerik böyle ancak cümle tam hatrımda değil). fizik biyoloji kimya hepsi bu sırra dahildir. bu sır akılla çatışmaz aksine akılla kavranır. bu yaratma insana en büyük lütuftur bu yaratmayla ki aşkı ana babayı sevmeyi sevilmeyi acımayı vicdanı merhameti ağlamayı gülmeyi öğreniriz ne yüce insanlar görürüz, seviniriz. bunları yaşadıktan sonra bu hislere sahip olduktan sonra herhalde en azından bir miktar fikrimiz olur, dünyayı yaşanır kılarız. ancak bugün bu dünyada ne zor böyle yaşamak, hepimiz ne yazık ki çıkarcıyız, kırıcıyız.