Kitaplardan En Sevdiğimiz Alıntılar

Bazen öyle bir cümleye rastlarız ki kitapta, o tek cümleden koca bir roman yazılabilir... Bu grup, işte o sözler için...

Dip Not: Her kitap için ya da her yazar için bir konu açıp, o kitaptan veya yazardan alıntıları ekleyebilirz. Bol konulu, bol alıntılı, boooollll paylaşımlı bir grup olması dileğimle :)


Tür: Genel | Açılış, 27 Mayıs 2012
<< tüm tartışmalar

Yazarın Yerli ya da Yabancı Olması Sizi Ne Kadar Etkiler?

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 17 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Çoğu kesim yerli yazar okumuyor. Sebebini merak ediyorum açıkçası. Fikri olan yorumlayabilir mi?
Teşekkürler arkadaşlar

11 yıl, 10 ay     

Bu yorum silinmiş

2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bence önce yerli yazarlardan başlamalı okumaya özellikle de kültür ve değerlerimizi iyi anlatan kitaplar okunmalı.Soruya gelince yerli yazarları okumayan kesim kendi kültüründen ziyade Batının değer ve yaşayış tarzını merak edip, onları tanımaya çalışıyor olsa gerek.

11 yıl, 10 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.
Hex

Hiç etkilemez.Yerli-Yabancı olması değil Kaliteli-Kalitesiz olmasına bakılır.Eğer bunları yabancı yazarlar daha fazla gösteriyorsa,daha fazla ilgilenilmesi gayet doğaldır.

11 yıl, 10 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Bazı Türk yazarlar yabancı eserlerden esinlenerek yazdığı için çekici olmuyor.Çünkü yabancısı daha ilginç .Okudukça esinlenilerek yazılmış eserleri farkedebiliyorum. Bu da benim canımı sıkıyor.Türk romancıları kendi gerçeklerimizi yazarsa çok çekici oluyor.Örneğin Yaşar Kemal

11 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Şahsen yerli yazar konusunda çok dikkat ederim ve seçiciyimdir. Çünkü yalnız ve güzel ülkemde basın özgürlüğü olduğuna inanmıyorum. Kötü kitapların var olduğunu biliyorum. iyi yazarların olduğuna inanıyorum. Ülkemizin yazarlarına dikkat ediyorum, nereden gelip nereye koştuklarını anlamaya çalışıyorum. Benimsemediğim yazarları daha çok okuyorum, çünkü onlar fikirlerimin açıkta kalan kısımlarını daha da iyi gösteriyorlar. Yabancılarda ise özgeçmişlerine önceki yapıtlarına bakıyorum. Birilerinin finanse ettiği saçmallıklardan uzak durmaya çalışıyor bestseller safsatalarına gülüyorum yalnızca, aradığımı nokta atışıyla bulabiliyorum. Benim yeni yada eski yazarlara değil iyi kitaplara ihtiyacım var..

11 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

eskiden beni yazar değil, kitap ilgilendirir diye düşünüyordum. şu anda da genel planda pek değişmedi düşüncem. yabancı yazar okuyacaksam yayınevi, çevirmen çok önemli. siz hiç andre gide'i 90'larda sabah gazetesinin verdiği bir nobel ödüllü yazar serisinden okudunuz mu? yapmayın öyle kötü şeyler.

yabancı kitaplar kadar iyi, hatta onlardan çok daha iyi kitaplar var ülkemizde, kendi aramızdan insanların kitapları. ki bizim hikayemiz olduğu için benimsenememelerini de yadırgıyorum. ama bu biraz yayınevlerinden, biraz editörlerden biraz da biz okuyucuların yönlenme/yönlendirilme konusundaki afallamışlığımızdan kaynaklanıyor. bir gazete alıyoruz, kültür sanat sayfasında veya kitap ekindeki kitaplara bakıyoruz. ya da dnr'a gittiğimizde ne görüyorsak o .. "çok satmış, humm.". bir yerde okuduğum bir şey bugünlerde sürekli dilime dolanıyor. "migrosta satılan kitaptan ne beklersin ki?" sokağa çıkın, ferit edgü'yü sorun, onat kutlar'ı, kemal tahir'in kırgınlığını, füruzan'ın azmini .. sonra bir banka oturup düşünün. bir yanda debbie macomber ne bileyim efendim pucca, elif şafak .. diğer yanda da sessiz sedasız ölümü bekleyen, belki de çoktan ölmüş "kalemler".

nereden geldim ben buraya? heh, kitap seçmede veya bir yazarla tanışmakta mühim bir şey de tavsiyeler. gerek internet ortamından gerek bir dostun dilinden .. o sebeple madem biz burada, gördüğüm kadarıyla okumanın farklı bir şey olduğunu, bir üslubu olması gerektiğini az çok hayatına yerleştirmiş insanlarız, uyarmalıyız. anlatmalı, kaşlarımızı çatmalı, babamızın kütüphanesinden çalıp hediye etmeliyiz! sonuncusu tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor :)

bir de sabırlı olmadan, ince eleyip sık dokumadan komodininizin çekmecesinde saklayacağınız kitabı bulamazsınız.

not: "çerezlik" diyen birini daha bulmuş olmanın mutluluğu!
not 2: çok dönüp dolaştırmışım meseleyi belki. bilemiyorum. ama kalsın böyle.

11 yıl, 10 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi
is

Bana kalırsa "Türk yazar, yabancı yazar" tartışması "türkçe edebiyat ve diğer dildeki edebiyatlar" olarak sürdürülmesi daha doğru olabilir. Tartışma biraz daha derinleştirilerek yazarların edebi tarzları yerli-yabancı ayırımı yapılmaksızın birbirleriyle karşılaştırılabilir. Örneğin türkçe edebiyatta Oğuz Atay -Tutunamayanlar, bilhassa- dünya edebiyatındaki karşılaştırmalı tartışmaya çok fazla olanaklı görünüyor...

11 yıl, 10 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Yerli yabancı ayırımından ziyada kaliteye bakılmalı bence de. Özgünlük, farklı üslup, etkileyici ve sürükleyici anlatım, düşünmeye sevk eden kitaplar yazıldıkça tercih sebebi olur

11 yıl, 10 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

bir kemal tahir, bir tarık buğra, yusuf atılgan, sabahattin ali mutlaka okunmalı bence. herkesin elinde 'best seller'lar görüyorum, kitap okumak bu değil bana göre. kuşkusuz onlar da okunabilir ancak asıl keyif verici olanın gerçek edebiyat eserleri olduğunu görebilenlere ne mutlu..

11 yıl, 10 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar