Filler Sultanı İle Kırmızı Sakallı Topal Karınca

Türkiye'nin evrensel yazarı Yaşar Kemal YKY'de... Yaşar Kemal Anadolu'nun binlerce yıllık kültüründen beslenerek yazdığı büyük ve modern romanlarla, ABD'den İngiltere'ye, İtalya'dan Tunus'a, Norveç'ten Kanada'ya, dünyanın dört bir yanında tanındı. Yazdıkları doğu ile batı arasında köklü bir kültürün ve verimli bir coğrafyanın yarattığı, çağlar ötesi gür ses olarak kabul edildi, sevilerek okundu; okunuyor. 15 Ocakta okurla buluşacak 40 olağanüstü kitabın tasarımında Abidin Dino'dan Avni Arbaş'a, Turan Erol'dan Bedri Rahmi Eyuboğlu'na kadar pek çok Türk ressamın resimleri ve Ara Güler'in fotoğrafları kullanıldı. Türkiye'nin Evrensel Yazarı Yaşar Kemal tüm yapıtlarıyla karşınızda.

TADIMLIK

Filler Sultanı'nda bir halk masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ele alınmıştır. Filler Sultanı gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Haklı ya da haksız olmak onun için önemli değildir. Gücünü kendinden milyonlarca kez küçük karıncalar üzerinde denemektir niyeti. Ancak karıncalar birleşir ve haksızlığa boyun eğmeden filler sultanlığını devirirler. Eğer insan soyunun bu en zaliminin simgesini, benzerini hayvanlar arasında arayacak olsaydım, belki timsahları bulurdum, boa yılanlarını bulurdum. Yok yok, sanmıyorum ki yeryüzünde bu zalimleri simgeleyecek korkunçlukta bir hayvan türü bulabilelim... Yaşar Kemal Korkusuz bir toplum eleştiricisidir Yaşar Kemal. Ve eşsiz bir şair. Onu okuyan herkes büyüleyici, güçlü anlatım yeteneğine hayran kalır.Dagens Nyheter, (İsviçre) Yaşar Kemalin özgün, becerikli ya da bilge bir anlatıcıdan çok daha başka bir şey olduğunu kabul etmek gerekir bir kez daha. Kişileriyle anlattıkları arasında hiç mesafe olmaması, belki de yazarlığının sözlü halk edebiyatıyla ilişkili olarak doğmasından kaynaklanır.Journal de Centre, (Fransa)

Türkiye'nin evrensel yazarı Yaşar Kemal YKY'de... Yaşar Kemal Anadolu'nun binlerce yıllık kültüründen beslenerek yazdığı büyük ve modern romanlarla, ABD'den İngiltere'ye, İtalya'dan Tunus'a, Norveç'ten Kanada'ya, dünyanın dört bir yanında tanındı. Yazdıkları doğu ile batı arasında köklü bir kültürün ve verimli bir coğrafyanın yarattığı, çağlar ötesi gür ses olarak kabul edildi, sevilerek okundu; okunuyor. 15 Ocakta okurla buluşacak 40 olağanüstü kitabın tasarımında Abidin Dino'dan Avni Arbaş'a, Turan Erol'dan Bedri Rahmi Eyuboğlu'na kadar pek çok Türk ressamın resimleri ve Ara Güler'in fotoğrafları kullanıldı. Türkiye'nin Evrensel Yazarı Yaşar Kemal tüm yapıtlarıyla karşınızda.

TADIMLIK

Filler Sultanı'nda bir halk masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ele alınmıştır. Filler Sultanı gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Haklı ya da haksız olmak onun için önemli değildir. Gücünü kendinden milyonlarca kez küçük karıncalar üzerinde denemektir niyeti. Ancak karıncalar birleşir ve haksızlığa boyun eğmeden filler sultanlığını devirirler. Eğer insan soyunun bu en zaliminin simgesini, benzerini hayvanlar arasında arayacak olsaydım, belki timsahları bulurdum, boa yılanlarını bulurdum. Yok yok, sanmıyorum ki yeryüzünde bu zalimleri simgeleyecek korkunçlukta bir hayvan türü bulabilelim... Yaşar Kemal Korkusuz bir toplum eleştiricisidir Yaşar Kemal. Ve eşsiz bir şair. Onu okuyan... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan


Kitabın ana fikri ile ilgili ödevi olan ve benden yardım isteyen bir çocuk, eğer benim dediklerimi yazarsa öğretmenin ona çok kızacağını söyledi.
Öğretmeni, kitabın ana fikri ile ilgili küçük ipuçları vermiş ufaklığa. Demek ki neymiş ? Okullar düşünmeyi değil neyi düşüneceğinizi öğreten kurumlarmış..
Yaşar Kemal büyük bir yazar, düşüncelerini fil ve karıncalar üzerinden çok güzel ifade etmiş.. Fil derken kimleri kastetmiş, karıncalar kimi temsil ediyor alenen belli..
Türkçe öğretmeninin fil ve karıncaların kimliği ile ilgili tahmini de beni güldürdü doğrusu.

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca çocuk romanı olarak bilinir ama büyükler de okusun. Asıl büyükler okusun.
Ulusal değerleri, sanatı, kültürü talan edilmiş, kimliğini inkâr etmesi için ne gerekiyorsa yapılmış, dilini konuşması yasaklanmış, ihanete zorlanmış karıncaların öyküsü bu.

Profil Resmi
6 puan

çok güzel bir kitap değil tavsiye etmem..

11 yıl, 10 ay
7 puan

Yüreği alıp sattı insanoğlu, yürek yüreklikten çıktı. aşkı, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği, barışı, arkadaşlığı, kandaki sıcaklığı, güzelliği alıp sattı insanoğlu, insanoğlu insanlıktan çıktı, oburlaştı."

Bana okumayı sevdiren kitaplardan..
Gözlerimi kapatıp Radyo oyununu da dinlemişliğim vardır.

Profil Resmi
8 puan

http://maviucurum.blogspot.com/2013/11/okudum-bitti-32-yasar-kemal-filler.html

1 puan

Şimdi diyeceksin ki Yaşar Kemal'i sırf bu kitapla değerlendirmek olmaz. Çocuklar için bilgilendiricidir muhakkak. Karıncalara üreme organına elektrik vererek işkence yapıldığı anlatılmış mesela. "Şunun şunu şöyle yaptığıdır" kalıbı var bu kitapta da. Haine hayın denilmiş, böyle şivesel güzelliklerden mahrum bırakılmamış okur...

Ha, ortaokuldan terk diye küçümsememeli, bir yanda da yer demir gök bakırlar, ince memedler var. Ama şunu diyeceğim, sanat müziğinin kraliçesidir bunlar deyip te, bir Gönül Yazar'ı, bir Muazzez Abacı'yı poh-pohladıkları gibi suni parlatma yapılmamalı yazara. Yurt dışında övgü ve ödüller mi almış? Ülkene doğru zamanda, doğru yerde, belli şeyler söyleyince alıyorsun zaten onları Orhan Pamuk gibi.

Neyse, hepsini bu kitaba harcamayayım, diğer kitaplara da kalsın biraz eleştiri...

9 puan

Büyük- küçük herkesin okuması gereken bir kitap...Tadına doyulmaz efsanevi anlatım. YAşar Kemal..

9 puan

Simdiye kadar okudugum en iyi toplumsal elestirilerden biri

8 puan

Yaşar Kemal'in eşi benzeri bulunmaz bu çocuk kitabını sadece çocukların değil yetişkinlerinde okuması gerektiğini düşünüyorum çünkü toplumsal eleştirileri çok yerinde ve görülmeyen veya eleştirilmeyen şeyleri eleştirmiştir.Belki de doğru zamanda doğru şeyler söylenmiş desek daha doğru olur.Tüm unsurlarıyla baskı altında kalmış altında kalmış bir toplumu anlatılmış bu kitapta sesler kesilmiş,ihanete zorlanmış bir manada kendini de anlatmamış değil.

9 puan

Yaşar kemal, bir halk hikayesi formatında düşüncelerini anlatıyor, bir tarafta hayvanlar aleminin sultanı fil ve ordusu , bir tarafta fillerin uşaklığını yapan hüdhüdler, diğer tarafta ise çalışkan karıncalar ve ustaları kırmızı sakallı topal karınca… Masalsı anlatımında aslında günümüz dünyasına odaklanan, yaşadığımız soruları irdeleyen bir bakış var. Asimilasyon, soykırım, sömürü, modern kölelik, koyun gibi yaşayan, oyuna gelip birbirlerini parçalayan halklar vs… bir dolu eleştiri var içeriğinde… Köleleşen yarı aç yarı tok ve uykusuz çalışan karıncaların birleşmesi ve kendi sarayını filin başına çökertmeleri ''dayanışma, birlik ve beraberlik'' motifini işlerken, filler sultanının onca gücüne rağmen karıncaların kalabalıklığından, çalışkanlıklarından, bağ ve birlikteliklerinden korkması ve düşünmelerini engellemek adına daha fazla iş verip baskı ve zulüm yapması, tipik diktatör sembolüdür. Korkuyorsan, zulmet, onlar senden korksun… Beğenerek okuyacağınızı düşünüyorum...

8 puan

Yeryüzündeki bütün karıncalar birleşince...


Baskı Bilgileri

208 sayfa


ISBN
9789750806735

Etiketler: öykü

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Beyza26 RealWalker
2 kişi

Okumuşlar

elroy elsanin_mecnunu aslıcık ezgicik peltek vaiz
125 kişi

Okumak İsteyenler

booking40 tunabasar35 Dodo Tuba Akar Hayaocalcifer
42 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski