Okumanın Halleri

Okumanın Halleri, Sırma Köksalın kitap ve okuma ile ilgili denemelerinin bir toplamı. Bir anlamda kendi okuma listesini okurlarla paylaşan Sırma Köksal, kitabının gerekçesini şu sözlerle dile getiriyor: Okurun elinde de silahlar vardır; unutmak, eksik hatırlamak, yanlış hatırlamak, başka okuduklarıyla harmanlayarak hatırlamak... Kendine verilenlerden kendi hikâyesini kurgulamak. Onun için aynı kitabın aynı yerlerini benzer nedenlerle sevmekten daha yakın bir tanışıklık yoktur dünyada.Okumanın Halleri, benim okuduklarımla girdiğim böyle bir oyundu.Tomris Uyar ise Okumanın Halleri için yazdığı Sunuşta, kitaplara ve okumaya adanmış bu kitap için şunları söylüyor:Çağımızda deneme edebiyatın en zor dallarından biri. Eski denemecileri, ağzından bal damlayarak ‘Cimrilik Üstüne ya da ‘Arkadaşlık Üstüne görüşlerini açıklayan, bu görüşleri paylaşmaya yakın olmayan tek tük okuru daha baştan ezip geçen denemecileri kastetmiyorum tabii. Çünkü bence günümüzde yazılmış en uysal deneme bile özünde bir karşı çıkma tohumu taşıyor. İkinci güçlük, sesin tınısını bulmak. Azarlayıcı bir tınıyla mı sesleneceksiniz okura, kendi eşitiniz olarak mı? Denemeden başka ürün vermemişseniz işinize bir güçlük daha katılır. Okur, tanımadığı, kişisel değerlerinin neler olduğunu bilmediği biriyle karşı karşıyadır çünkü. Sırma Köksal, denemeye özgü bu pürüzlerin altından başarıyla kalkıyor. Daha ilk sayfalardan, Türkçenin kıvraklıklarını algılamış bir yazarla karşılaşıyorsunuz. Onun yazılarında adlarını verdiği, alıntılar yaptığı kitaplar ve yazarlar, okuru kültür açısından sindirmeye yönelik baskı ögeleri değil. Aslında tuhaf bir işlevleri var: Köksalın şimdiki kendisinin nasıl oluştuğunu göstermek gibi. Ufak ayrıntılardan örülmüş bu yazılar, deneme yoluyla bir özyaşam yazılabildiğinin de önemli bir örneği.

Okumanın Halleri, Sırma Köksalın kitap ve okuma ile ilgili denemelerinin bir toplamı. Bir anlamda kendi okuma listesini okurlarla paylaşan Sırma Köksal, kitabının gerekçesini şu sözlerle dile getiriyor: Okurun elinde de silahlar vardır; unutmak, eksik hatırlamak, yanlış hatırlamak, başka okuduklarıyla harmanlayarak hatırlamak... Kendine verilenlerden kendi hikâyesini kurgulamak. Onun için aynı kitabın aynı yerlerini benzer nedenlerle sevmekten daha yakın bir tanışıklık yoktur dünyada.Okumanın Halleri, benim okuduklarımla girdiğim böyle bir oyundu.Tomris Uyar ise Okumanın Halleri için yazdığı Sunuşta, kitaplara ve okumaya adanmış bu kitap için şunları söylüyor:Çağımızda deneme edebiyatın en zor dallarından biri. Eski denemecileri, ağzından bal damlayarak ‘Cimrilik Üstüne ya da ‘Arkadaşlık Üstüne görüşlerini açıklayan, bu görüşleri paylaşmaya yakın olmayan tek tük okuru daha baştan ezip geçen denemecileri kastetmiyorum tabii. Çünkü bence günümüzde yazılmış en uysal deneme bile özünde bir karşı çıkma tohumu taşıyor. İkinci güçlük, sesin tınısını bulmak. Azarlayıcı bir tınıyla mı sesleneceksiniz okura, kendi eşitiniz olarak mı? Denemeden başka ürün vermemişseniz işinize bir güçlük daha katılır. Okur, tanımadığı, kişisel değerlerinin neler olduğunu bilmediği biriyle karşı karşıyadır çünkü. Sırma Köksal, denemeye özgü bu pürüzlerin altından başarıyla kalkıyor. Daha ilk sayfalardan, Türkçenin kıvraklıklarını algılamış bir yazarla karşılaşıyorsunuz. Onun yazılarında adlarını verdiği,... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Profil Resmi
9 puan

Bu kitap nasıl geçti elime, nasıl kitaplığıma girdi hatırlamıyorum.
Öylece kitaplığımda bakardı bana çoğu kez. Bir kaç kez elime almış şöyle sayfaların kokusunu almış bir kaç cümle okuyup bırakmıştım yerine.
İşte bu kitap ile ilişkimiz bu şekildeydi. Umursamaz ve özensiz.
Her okumaya niyetlendiğimde başka kitaplar girdi araya. Ama en sonunda okudum.

Yazarını bilmiyorum. Nedir veya necidir hiç bilmiyordum. Ön sözünü okumadım mesela.

Gel gelelim kitaba.
Kitap tam anlamıyla aradığım türden denemeler ile dolu. Edebiyat ve kitaplar üstüne, okumanın ve zihnimizde bıraktıklarının peşinden koşan denemeler bunlar. Yazar denemelerinde bolca diğer kitaplardan alıntı yaparak güzel bir yolculuğa çıkardı beni. Bir kaç deneme yazısı hariç hepsini zevkle okudum.
Diğer yazarların denemelerinde beni çoğu kez rahatsız eden bir durum vardır; Sanki yazar başparmağını sallayarak ''Böyle böyle, böyleyken böyle '' diye kafamızın içine dikta etmiyor. Hoş mülayim ve mütevazı yazıyor Sırma Köksal...


Hiç ummadığın bir anda Annenin elinde kahve ile belirmesi gibi; Hiç ummadığım güzellikte bir sürpriz oldu bu kitap :)

10 yıl, 10 ay

Baskı Bilgileri

108 sayfa
Kasım2005 tarihinde, Metis Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
9753424167

Etiketler: deneme-inceleme

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

ayvalikkedisi mudugjo fsalim54 Burak Uzun Ecavuslu
5 kişi

Okumak İsteyenler

kudeys00 allegra
2 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski