Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.
Müthiş bir kitap kesinlikle. Aklını kullanmaya değer veren her insanın okuması gereken bir kitap. Çünkü içinde sadece fizik yok, fiziği ortaya çıkaran o en temel sorular ve bunlara tarihin en büyük bilim insanlarından bazılarının cevap bulma arayışı var. Stephen Hawking de hiç şüphesiz bunlardan biri, yaşayan bir efsane desem yanlış olmaz galiba. Birçok sağlıklı insanın bile aciz kaldığı bir bilim dalında, büyük engeline rağmen başardıklarıyla şimdiden tarihte kendine yer edinmiş bir insan. İşte, bu kitap da bir yerde aslında onun kendi macerasının sonucu. Kitabın ilk bölümlerinde evrene dair görüşlerin gelişimini, değişimini anlatıyor. Kopernik, Galilei, Newton gibi bilim insanlarının deneyimlerine değiniyor. Sonra 20. yüzyıla geliyor, big bang fikrinin doğuşu Einstein ve görelilik kuramları, kuantum kuramı ve daha neler neler... Fakat kitabı mükemmel olmaktan alıkoyan bir yanı var: aşırı kompleks meseleleri anlattığından, her ne kadar Stephen Hawking herkesin anlaması için konuları elinden geldiğince basitleştirmeye çalışsa da sıradan bir kişiye göre ağır olduğunu kabul etmek gerek. En azından benim gibi eşit ağırlık çıkışlı olup fizik gördüğü her yerden sıvışmış bir geçmişiniz varsa, bütün o kuramlar anlaşılması zor konular olabilir :) Gerçi bu halinden daha basit olabilir mi, sanmam. Yine de kitabın sonuna eklenmiş kavram sözlüğü büyük iş görüyor. Okuma sürecim boyunca hissettiğim şaşkınlık ve heyecandan etrafıma bakınıp durdum paylaşacak birini bulmak için. Keşke dedim, bu kitabı okurken anlamadığım yerleri alanında bilgili biriyle tartışabilseydim, müthiş olurdu... Evet okuduklarımın büyük bölümünü anlamadığımı kabul ediyorum, fakat anladığımı düşündüğüm yerler bile bu kitabı iyi ki de okumuşum dememe yetiyor. Çünkü düşünebilen bir varlık olarak insan, bu kabiliyetinin hakkını vermeli ve yaşadığı süre boyunca evren hakkında düşünmelidir. Böyle kitaplar da bu faaliyetler için birer hazine...
Öncelikle harika bir bilimsel kitap. Okuduklarımı anlamak için baya çaba sarf ettim, okuduktan sonra da %90'ını unuttum ancak okuduğum anda anladığım şeyler gerçekten inanılmaz ve aydınlatıcı.
Evren, uzay, gezegenler, teoriler bir yana, kitapta bilimsel süreçlerin ve bilim insanlarının hayatlarının nasıl geliştiği konularında da aydınlanıyoruz.
Açık ve net kafayla okunması gerekiyor, fazla konsantrasyon gerektiriyor ama okumaya değer diyorum.
Eğer moleküler boyuttaki fizik ile ilgileniyor iseniz bu kitabı okumayın. Çok ağır bir kitap konuya hakim olmadan heves için okumanmaz.
içerdiği konular itibariyle 2 gün içinde okumak pek mümkün olmuyor oldukça yorucu bir eser. anlatım güzel , okumanızı kesinlikle tavsiye ederim
Daha tamamen okumadım ama konuya pek yakın olmadığımdan ağır geldi giriş için ağır bir kitap.Ama çok değerli şeyler öğrendim ve anlamadığım şeyleri araştırıp öğrenmemi sağladı.
Uzayda ya da yerçekimsiz bir ortamda bir defa daha okumayı deneyeceğim :) sinirlerim bozuldu..
Anlaması gerçekten zor bir konu. Bazı kısınları bir kaç kere okumanız gerekiyor. Ama anlatış tarzıyla, konuyu ele alış tarzıtla gerçekten çok tatlı bir kitap.
Bu kitabı zamana yayarak okudum. Nedeni teknik terimlerin zihnimi aşırı yorması. Hatta çoğu zaman başağrısı çekerken budum kendimi. Anlamaya çalışmak bile zordu. Ama çok değişik şeyler öğrendim ve mantıksal düşünmeyi de öğretti bana. Zaten Hawking'in alanıyla ilgili birikimine bir şey söylemek bize düşmez.
Kitap Stephan Hawking'in sohbet eder gibi anlatımına rağmen, bu konulara çok ilgili biri olmama rağmen ağır geldi. evet bitirebildim ama kitabın inceliğine bakıp 1-2 günde biter dememek gerekiyor.
kitabı hakkıyla okumak için öncesinde bir altyapınız olmalı ve en az 1 hafta gibi bir süre lazım. belki ilk 100 sayfası 1 günde bitebilir, ama devamında günde 1 saat ve 20-30 sayfa gibi oldukça düşük hızlara düşebiliyorsunuz. sindirmek için kitabı ara vererek okuma gerekiyor. beyninizi yoruyor, hawking zaman zaman işlerin ne kadar da yorucu olduğunu göstermek istercesine ders kitabı gibi detaya girmiş.
Hawking çağımızın en önemli bilim insanlarından, kendisine bilime yaptığı katkılardan dolayı büyük saygı duymakla beraber bu kitabın popüler bilim kitabı kategorisine göre fazla anlaşılmaz olduğunu düşünüyorum. mutlaka çevirinin de etkisi olmuştur bu karmaşada. ama anlatılmak istenenin mümkün olduğu kadar basite indirgenip, gündelik hayatlardan örneklerle ve derli toplu verilmesini tercih ederdim.
Karton Cilt, Zamanın Kısa Tarihi, 237 sayfa
1989 tarihinde, Milliyet Yaınları tarafından yayınlandı