Veba

En Son Değerlendirmeler

8 puan

Felaketin yazgıya dönüşmesi... Dayanışma,felaket,çıkarcılık,kader,ölüm

4 puan

Albert Camus'un okuduğum ilk kitabıydı ve okurken çok zorlandım.Nedenine gelirsek büyük ihtimal çeviri yüzündendi.Üniversitedeki hocam can yayınlarından okumuyorsan hiç okuma demişti kitaba ilk başladığımda haklıymış tekrardan okumak istiyorum bu kitabı.

8 puan

http://moonlightcat13.blogspot.com/2015/03/veba-albert-camus-ks-okuma-senligi-2014.html

6 puan

Toplum psikolojisini, çaresizliğini anlatan en güzel kitaplardan biri. zaman zaman sıkılsamda öneririm

Profil Resmi
7 puan

Güzel bir romandır akıcı ve herkese bir şey katabilecek niteliktedir.

10 puan

ben okudum Fransayı fareler bastı:))

6 puan

Maalesef zor zar bitirebildim. Bana göre sıkıcıydı.

10 puan

Lise yıllarında okumuştum ve beni çok derinden etkilemişti. Üstad Camus!

9 puan

Albert Camus nun zihnine girmenin yolu.
Sesli kitap olarak dinledim ayrı bir tat vardı
Karantina günlerinde okumak bana ayrı bir sempati getirdi

7 puan

Yer yer anlatımı çok ağır olmasına rağmen kimi zaman çok doğru tespitlerde bulunmuş yazar.

8 puan

Albert CAMUS Cezayirin Oran şehrindeki Veba'nın toplum psikolojisine etkisini çok güçlü karakterle akıcı bir dil ile anlatmış. Güzel bir roman

8 puan

Bir salgın özelinde şehrin ve şehre ait insanların hemen her yönden tablosunu sunmuş yazar. kısıtlanmanın, olağandışı olayların düşünceleri, ilişkileri, duyguları ne yöne çevirebileceğine muhteşem bir dille odaklanmış.
İnsanlığın ve yaşamın içindeki vebayı özetlemiş aslında, yıllar geçse de hala içimizde olan ve daima bizimle yaşayacak olan yaşam vebası.

10 puan

Veba, 20. yüzyıl roman sanatının zirvelerinden biri. Albert Camus'nün "absürt felsefesi"ni öğrenmenin en iyi yolu bu kitabı okumak. Camus'nün felsefesini idrak etmek ve etkileyici dilini görmek için mutlaka okunması gereken bir roman.

9 puan

Toplum ve insan davranışlarını karantina altında şahane bir şekilde işlemiş Camus.

8 puan

Bir salgın,yavaş yavaş büyüyen , şehri esir alan veba..Bu ortamda mücadeleyi sürdüren doktor ve arkadaşları..Film tadında..

7 puan

yaşanmış/yaşanabilecek hayatlardan kesitler sunsa da bitirmeyi göze alamadığım bir kitap oldu. insanlar, fareler, hastalıklar, hayatlar...

8 puan

"Okumami tavsiye eder misin?" diye soracak olursanız:
- Evet. Tavsiye ederim.

9 puan

ben daha önce neden okumamısım ki seni ihtiyacım olan kitap senmissin megerse :) baslamam uzun sürdü ama basladıktan snra elimden bırakamadım :) tek kelimeyle muhtesemdi :)

8 puan

Başlarda oldukça zor okunmaya başlayan kitap , sabırla okunmaya devam ettiğinde kendi ritmini okuyucuya dayatarak, çok hızlı ilerlenmese de, sonuca ulaştırıyor.
Ölümün, yaşamın, Tanrı'nın varlığının Veba altında irdelendiği bu kitapta aslında, Camus'un çırpınışlarını görmek mümkün. Veba tıbbi bir hastalık olarak sorgulandığı kadar, insanlara , sırf insan olmalarından dolayı bulaşmış kötülükler ve Tanrı'nın , yazarın gözünde "adalatsizliklerinin" yansımasından kaynaklanan kötülükler açısından da sorgulanıyor. Ölüm ve yaşam. Yaşamak var olmak, ölüm ise yokluk. Yaşamak kutsal bir olgu . Ve onu beklenmedik bir şekilde sonlandıran her şey bir cinayet.
Paneloux Tanrının her şeye rağmen, bu kadar acılı ölüme rağmen sevilmesi gerektiği ve ona inanılması gerektiği le ilgili vaazını yaptıktan hemen sonra trajik bir şekilde ölür.
Tarrou ikiliemlerine ve inançsızlığına rağmen bir aziz olmak istemektedir.

Rieux ise bir doktor olara Tanrının ya da bu tür felekatlerin ya da yaşamın zıddı olana ölümün her gün kişisel bir felaket yaşatmaasına karşın varlığın ve hayatın savunucusu ya da askeri (ki bu Rieux ve Camus için iddialı bir laf olur) olmaya devam edecektir.

10 puan

Varlık yayınları'ndan basılan versiyonunu okumanız daha iyi olur. Bu kitaba "hmm veba hastalığı" diye bakmayın, ne olur yapmayın onu. Karakterlerin her biri o kadar güçlü yazılmış ki insan okurken onların ete kemiğe büründüğünü hissediyor gözlerinin önünde. Hepsi tek tek sayfalarca incelenebilir.
2. Bölümün paragraf boşluğu ile ayrılana kadarki kısmı ne kadar efsane değil mi? Öyle. Tekrar tekrar okunmalı o kısım.
Kendisini rieux karakterinde yansıtan camus'nün fikirlerini, o meşhur kayıtsızlık halini de görüyoruz. Okunmalı, bazı yerleri tek tek, sindirilerek.

7 puan

Keskin bir gözlem gücünün desteklediği arı bir bilinçle Veba , yalnızca çağımızın değil, tüm insanlık tarihinin ortak bir sorununa değinir: Felaketin yazgıya dönüşmesine şiirsel bir dille ele alınmamıştır Veba, insanının ve ışığın şiiridir Bu şiirde renkler alabildiğine koyu, ancak yazarın sesi o denli umut doludur Beklenmedik bir boyuta ulaşan veba salgını tüm Oranlıları ilkin umutsuzluğa boğar, ardından Doktor Rieux, Tarron ve Grand'ın gösterdikleri dayanışma örneği, başta yetkililer olmak üzere, hekese bir güç ve umut kaynağı olur İşte Camus'nün insana bakışı ve inancı bu noktada karşımıza çıkar.

7 puan

Daha etkileyici olabilirmiş sanırım. Ayrıca çeviri yine kötüydü. Eski kitaplara neden bu kadar özensiz çeviriler hazırlamışlar vakt-i zamanında hiç anlamayacağım.

9 puan

bir hastalığın tüm toplumu sürüklediği çaresizliği çok şiirsel bir dille anlatmış Camus. Gazetecinin yaşadığı çekişmeler, doktorun kendisini bir an düşünmeden her vakayla ilgilenmesi, toplumsal yıkımlar mükemmel bir şekilde yormadan anlatılmış. Papazla ilgili bölümleri de çok sevmiştim. hem bir doktorun hem bir din adamının gözünden bir salgın betimlenmiş. Camus'nün edebi kişiliğinin mükemmelliğini gösteren bir kitap.

12 yıl, 10 ay
Profil Resmi
8 puan

Sembolik anlatımı güzel yakalayan bir başyapıt diyebilirim. Veba hastalığını ele alarak insanın vebalı düşüncelerden nasıl zarar gördüğünü anlatan derin kitaplardan. CAMUS farkı zaten kitabı okumaya tek başına anlam katıyor.

9 puan

Kitabın üzerine daha sonra oturdum biraz düşündüm ve düşündükçe aslında ne kadar başarılı bir kitap olduğunu anladım.Bilmiyorum belki benim gibi düşünmeyenler, aynı tadı almamış olanlar vardır ama bence bu kitap hak ettiği değeri görememiş bir kitap,Camus' nün en az yabancısı kadar ilgi görmeyi hak eden bir kitap.Özellikle yazıldığı dönemle beraber değerlendirildiğinde insanı düşünmeye sevk ediyor,ayrıca kitabın sonlarında yaşananlar beni çok duygulandırdı, bir kitabı okurken gözlerim dolmayalı bayağı olmuştu.

10 puan

Albert Camus'un okuduğum ilk kitabı. Belki çevirisinden kaynaklanıyordur ama bana dili biraz ağır geldi. Bu nedenle, okurken biraz sıkılmama rağmen konu ve bütünü itibari ile güzel bir romandı.
Yazar veba salgını sırasında ve sonrasında insanların davranışlarını, duygularını ve ruhsal durumunu çok güzel işlemiş. Camus'a göre veba sadece bir hastalık değil aynı zamanda kötülüğün bir simgesi ve kaderci olunmamalı, kötülükle savaşılmalı. Muhteşem bir eser. Okumanızı tavsiye ederim.

1 puan

begenmedim tavsiye etmem

8 puan

"Şehrimizin insanları başka yerdekilerden daha suçlu değillerdi, sadece alçakgönüllü olmayı ihmal etmişlerdi o kadar; her şeyin kendileri için mümkün felaketlerin ise imkansız olduğunu düşünüyorlardı.İşler çevirmeye devam ediyorlar, yolculuklara hazırlanıyorlardı, kendilerine göre fikirler besliyorlardı. Geleceği, gidiş-gelişleri,tartışmaları yokeden bir veba salgınını nereden akıllarına getirebilirlerdi? KENDİLERİNİ HÜR SANIYORLARDI, OYSA FELAKETLER VAR OLDUKÇA KIMSE HÜR DEĞİLDİR. "
Okuduğum ilk albert camus kitabı ve ben karakterlerin derinlemesine anlatılmasından,konudan ve altı çizilesi onlarca cümleden fazlasıyla etkilendim, nefis bir kitaptı.

8 puan

VEBA- Oran kentinde meydana gelen veba salgını, kenti ve insanları tutsak almaktadır. Doktor rieux ve gönüllü çalışan dostları; Torron, grand, ramperd vs gibi isimlerin özverili çalışmalarıyla salgına karşı mücadele verilmektedir. Karantinaya alınan kentte sadece ölümler yoktur, aynı zamanda ayrılıklar da vardır. Salgın dini boyuttan da ele alınmış. Yer yer sıkıcı ama yinede okumanızı tavsiye ederim.

geri ileri