Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Ben Orhan Pamuk okumaya Kar romanıyla başladım. Geçenlerde bir arkadaşımla konuşurken bana yanlış seçim olduğunu söyledi ki hak vermek lazım, Kar çok kapalı bir romandı, perdeler arkasından, bir ipin üzerinde bir roman. Orhan Pamuk gibi bir yazarı -edebiyatımız için önemi konusunda altını çiziyorum- bir karambolle kendi adıma kaybetmek istemediğimden danışmak istedim. Sizce hangi kitabını okumak bana onun yazarlık çizgisini sezdirebilir?
Benim adım kırmızı, bir kere ismiyle sonra da okuyanların yorumlarıyla çok ilgimi çeken bir kitap ancak okuyanların söylediği şey "kitap çok şöyle çok böyle ama akıcı değil, gitmiyor"
Ahmet Ümit ya da Ayşe Kulin akıcılığı istemiyorum ancak yine de beni imgeleriyle çok zorlamamalı diye düşünüyorum. Belki sadık bir Pamuk okuru olmaya karar verdiğim zaman ..
Şimdiden çok çok teşekkür ediyorum.
ve evet, yine ben, yaşasın.
Bir kitap içinde barındırdığı şeyler için okunur, insana katacakları için okunur, nefes alınan her an için okunur. Anadilinde yazdığı kitapları da var ancak farklı bir dilde yazmayı tecrübe edinmek istemiş olabilir, buna neden bu kadar karşısınız? Milliyetçi olmak sizin benimsediğiniz bir şey olabilir ancak bunu benimsememiş olana saygı göstermeniz gerekmez mi? beğenmemiş olabilirsiniz, yadırgıyor olabilirsiniz, sizin için elle tutulur bir yanı olmayabilir ve siz bunu o yazarı okumayarak kendi adınıza bitirmelisiniz, ondan sonrası başkalarının.
öylesinebiri, benim adım kırmızı'nın ağır gittiğini biliyorum. okuyan arkadaşlarım öyle söylediler, kitapta çok farklı noktaların bulunduğunu ancak akıcılık konusunda sıkıntı yarattığını duyunca ben de onu seçeneklerimden çıkardım. şu ana dek bana en çok önerilen Kara Kitap ve Beyaz Kale. Ancak birkaç fikir daha almak istiyorum.
Ben de aynı arayış içindeydim. En sonunda Benim Adım Kırmızı da karar kıldım ama henüz okumadım
Zedka, Masumiyet Müzesi ni okumuştum Pamuk un. Ve oldukça beğenmiştim. Belki akıcı olmasını istiyorsanız deneyebilirsiniz okumayı. Son seçiminizi haber verirseniz sevinirim
Bir Orhan Pamuk okuruyla konuşmak istediğimi de belirtmişim dikkat ederseniz. Düşüncenizi ifade etmek istemiş olabilirsiniz ama üslubunuz yanlıştı, öyle söyleyeyim. Ki bakış açılarımız da oldukça farklı olduğu için siz başka ben başka yönüyyle yaklaşıyoruz meseleye, bir yere varamayacağız. Her neyse. Gerçekten bu başlığın altında konuşulmaması gereken bir şeye gereğinden fazla zaman harcadığımıza inanıyorum asımvehaluk. İyi akşamlar.
Öylesinebiri, Masumiyet Müzesi konusunda zevkine çok güvendiğim birkaç insandan olumsuz tepki aldığım için şu an pek düşünmüyorum onu. Ancak teşekkür ederim ve umarım ileteceğim. Kendinize iyi bakın, iyi akşamlar.
Benim Adım Kırmızı ve Kar muhteşem kitaplar. ancak Masumiyet Müzesi kitabında sıkıntıdan öldüm ve sonra bir daha kitaplarını okumamaya karar verdim. bence kendini bozdu.
Yeni Hayat adlı kitabı şu cümleyle başlar; "bir kitap okudum ve hayatım değişti." Temeli sanrılar üzerine kurulmuş, elle tutulur bir konuya sahip olmasa da ayrıntılara önem veren üslubu beni cezbeden tarafı oldu bu kitabın. Otobüs firmalarının isimlerinden, anadolunun ücra köşelerindeki minik kasabalar, nostaljik çikolata markalarına kadar her türlü ayrıntı. Duygusal bir yapıya sahipseniz, özellikle otobüs yolculuğunda Yeni Hayat'ı okumanızı tavsiye etmem.