1983 yılında yayımlanan Bitik Adam, Bernhardın son dönem romanlarından. Yazarın bir dostluk üçgeni ekseninde koyu bir mutsuzluğun izini sürdüğü roman, sarmal anlatımıyla okuru sarsacak bir derinlik taşıyor. Bernhardın yekpare dökümünde gene zamanlararası gelgitlerle insanın varoluşuna dokunuluyor. Dâhi Glenn Gould, onun gölgesindeki Wertheimer ve anlatıcının Salzburg Mozarteum Akademisinde başlayan yaşam boyu dostluk öyküsü, piyano başında gelen beyin kanaması ve sonrasındaki intiharla büyük bir mutsuzluğun, bitik adam Wertheimerin acı yüklü münzevi yaşantısının araştırılması düzlemine taşınıyor. Thomas Bernhardın büyük yankı uyandıran Odun Kesmek (YKY, 1999) romanından önce yazdığı Bitik Adam, yazarın özgün anlatım özelliklerini bütünüyle taşımasının yanı sıra, yansıttığı saydamlıkla yaşamın her anında insanın kendisiyle yüzleşebilme cesaretinin kapılarını açıyor. Yeni yüzyılın eşiğinde Bitik Adam ilk kez Türk okuruyla buluşuyor. TADIMLIKŞu Glenn hayranlarının hiçbirinin, Glenn Gouldun o hep güldüğü gibi böylesine gülebileceğine inanması olanaklı değildir diye düşündüm. Bizim Glenn Gouldumuz kimseninkine benzemeyen öylesine rahat bir kahkaha atma yeteneğine sahipti ki diye düşündüm ve bu yüzden de en çok ciddiye alınması gereken insandı. Gülmeyi bilmeyen insan ciddiye alınamaz diye düşündüm ve Glenn gibi gülemeyen biri, Glenn gibi ciddiye alınamaz. Sabah saat üçe doğru imparatorun ayağının dibine bitkin durumda oturdu, Goldberg Varyasyonlarıyla o diye düşündüm. Hep o aynı görüntü: İmparatorun baldırına sarılmış, yere gözlerini dikmiş Glenn. Sabahleyin yeni doğmuş gibiydi, böyle derdi. Her gün yeni bir kafam oluyor derdi, oysa dünya için hep eskisi derdi.
1983 yılında yayımlanan Bitik Adam, Bernhardın son dönem romanlarından. Yazarın bir dostluk üçgeni ekseninde koyu bir mutsuzluğun izini sürdüğü roman, sarmal anlatımıyla okuru sarsacak bir derinlik taşıyor. Bernhardın yekpare dökümünde gene zamanlararası gelgitlerle insanın varoluşuna dokunuluyor. Dâhi Glenn Gould, onun gölgesindeki Wertheimer ve anlatıcının Salzburg Mozarteum Akademisinde başlayan yaşam boyu dostluk öyküsü, piyano başında gelen beyin kanaması ve sonrasındaki intiharla büyük bir mutsuzluğun, bitik adam Wertheimerin acı yüklü münzevi yaşantısının araştırılması düzlemine taşınıyor. Thomas Bernhardın büyük yankı uyandıran Odun Kesmek (YKY, 1999) romanından önce yazdığı Bitik Adam, yazarın özgün anlatım özelliklerini bütünüyle taşımasının yanı sıra, yansıttığı saydamlıkla yaşamın her anında insanın kendisiyle yüzleşebilme cesaretinin kapılarını açıyor. Yeni yüzyılın eşiğinde Bitik Adam ilk kez Türk okuruyla buluşuyor. TADIMLIKŞu Glenn hayranlarının hiçbirinin, Glenn Gouldun o hep güldüğü gibi böylesine gülebileceğine inanması olanaklı değildir diye düşündüm. Bizim Glenn Gouldumuz kimseninkine benzemeyen öylesine rahat bir kahkaha atma yeteneğine sahipti ki diye düşündüm ve bu yüzden de en çok ciddiye alınması gereken insandı. Gülmeyi bilmeyen insan ciddiye alınamaz diye düşündüm ve Glenn gibi gülemeyen biri, Glenn gibi ciddiye alınamaz. Sabah saat üçe doğru imparatorun ayağının dibine bitkin durumda oturdu, Goldberg Varyasyonlarıyla o diye düşündüm. Hep o ayn... tümünü göster
kitapta birşeyler var ve akmıyor. tıkanıyor, kesiliyor. cümlelerin kuruluş yapısı beni gerçekten çok yordu. restorana girerken bunları düşündüm, otururken, çıkarken, diye düşündüm vs diye giden cümle kalıpları beni biraz sıktı. ama ince bir kitap oluşu ve konusu gereği devam etmek istedim. kitabın akmaması konusu gereği değil tamamen anlatış ve cümle kuruluş biçimleri nedeniyle bir monolog şeklinde devam etmesindendir.
öte yandan thomas bernard'ın müthiş karamsarlığı insanın moralini de bozar.
Ayrıca Amadeus müzikaline benzer, deha derecesinde yetenekli olan virtüöze karşı duyulan kıskançlıkla karışık hayranlığın adamlardan birinin hayatını nasıl mahvettiği kişi ile filmdeki salieri aynı adammış hissi uyandırır.
Türkçe aslı gibi tek paragraftan oluşmaz, ilk iki kısa paragraf sonrası geri kalanın tamamı tek paragraf şeklindedir.
İç monolog tekniğiyle yazılmış bir kara mizah örneği. Thomas Berharnd Avusturyalı bir tiyatro yazarıdır. Oğuz Atay' ın Tutunamayanlar romanını beğenenler için alternatif bir roman.
Ciltsiz, 117 sayfa
Aralık2000 tarihinde, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı