Ruh hali denen şeyi yazar o kadar güzel betimlemiş ki hikayelerinde.. Oguz Atay her zaman ki gibi yine çok iyi.
http://oklapkutuphanesi.blogspot.de/2011/01/oguz-atay-korkuyu-beklerken.html
Unutulan ve Korkuyu Beklerken öyküleri kendi başlarına birer kitap edecek kadar iyiler zaten.
Oğuz Atay'dan deniz çıksa okurum.Yine mükemmel bir kitap Korkuyu Beklerken.Okumayı beklemeyin okuyun.
Yarısına kadar okudum, çeşitli nedenlerden dolayı yarım bırakmak zorunda kaldım. ölmeden önce tamamlamam gereken 100 şeyden biri olarak listemdeki yerini muhafaza ediyor. İçerikteki hikayeler güzel. Okunmaya değer.
Bunu bize yapma Oğuz ya. Saniye saniye psikoloji tahlili yapıp kendine aşık etme adamı be. bunu yapma işte ya.
"Biz buradayız sevgili yazarımız, sen neredesin acaba?"
Ah Oğuz Atay... O kadar güzeldi ki kitap. Adeta hayran kaldım. İşaretlediğim ve not edeceğim o kadar çok yer var ki.. En sevdiğim 'Babama Mektup' oldu. O denli sıcacık ki sanki Oğuz Atay konuşuyor hissine kapıldım.'Korkuyu Beklerken' ise harikaydı. Kitaptaki en uzun ve en sağlam hikayeydi. Karakterin bunalımını hissediyorsunuz,o denli güzeldi. Özetle,bu güzel adamı okuyun ve de okutun.
Topluma yabancı bir adamla başlayıp unutulmuş bir sevgiliye dönüyoruz. Ardından korkuyu bekliyoruz ve göndermeyeceğimiz bir mektup yazıyoruz. İsyankar sevdamıza ne evet ne hayır bir cevap alınca (!) önce devleti, sonra da babamızı eleştiriyoruz. Ve en nihayetinde Oğuz Atay'la baş başa kalıyoruz. Buradayız diyoruz sevgili yazar, hep buradayız.
Duygusal,aykırı,toplumcu ancak bireyselliği iliklerine dek yaşatan bir yazar Oğuz Atay. Nitekim Korkuyu Beklerken'de kendine yer bulan hikayelerin bir kısmında bireysellik bir kısmımında ise toplumsallık ağır basıyor. Kendisini babasıyla bir tutan ve duygularını ona ancak öldükten sonra açabilen bir karakterden. Tren istasyonunda hikaye yazıp bunları satarak yaşamaya çalışan bir karaktere ustalıkla sıçratabiliyor sizi.Aslında tüm hikayeler karakter hikayesidir de denebilir bu boyuttan bakıldığında. Zira beyaz mantolu adam isimli ilk hikayede bunu çok net bir biçimde gözlemlerken korkuyu beklerken'de kendisini eve hapseden karakterimizin takıntılarında gezinirken bundan kesinlikle emin oluyoruz. Birbirinden güzel düşündüren sorgulatan ve öğreten hikayeleriyle edebiyatımızın en değerli eserlerinden birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Kitabın içindeki "Ne Evet Ne Hayır" isimli hikaye Oğuz Atay'ın mizaha olan yeteneğini ortaya koyuyor. Kitabın bütün öyküleri ayrı ayrı güzel. Beyaz Mantolu Adam'la Oğuz Atay diğer bütün eserlerine yaptığı gibi " Tutunamayan" adamı anlatmış yine. Mükemmel bir eser.
Beyaz Mantolu Adam ve Korkuyu Beklerken isimli hikayeler çok güzeldi. Diğer hikayelerde fena değildi.
Sen Oğuz'cum, sen harikulade bir ruha sahipsin. Senin zamanında yaşayabilmeyi bana çok istettin. Kalemine sağlık.
Sadece "Beyaz Mantolu Adam" ve "Demiryolu Hikayecileri - Bir Rüya" hikayeleriyle bile 10 puanı hak ederken bize "Unutulan" ve "Korkuyu Beklerken" öykülerini okumanın da şerefini bahşeden, öykü türünün başyapıtlarından.
Biraz ileri gidersem, Beyaz Mantolu Adam'ın Kafka'nın "Dönüşüm" adlı kitabından çok daha etkileyici olduğunu düşünüyorum.
Kesinlikle okunması, okunduktan sonra öyküler üzerinde düşünülmesi gereken bir kitap.
En çok da Beyaz Mantolu Adam'dır beni etkileyen bu öykülerden... Ne kadar da içinde beni buldum.
Mükemmel kısa hikayelerden oluşan bir eser Korkuyu Beklerken. Kitaba ismini veren Korkuyu Beklerken adlı hikayesiyse adeta bir başyapıt. Karanlık bir öykü, yine çoğu Oğuz Atay eserinde olduğu gibi neredeyse tamamı kahramanın iç konuşmalarıyla geçiyor. Kasvetli bir o kadar da başarılı.
Nasıl anlatılır ki Atay, Oğuz olmadıktan sonra... Kelimelerin yetersiz kalacağını bile bile denemeli mi... Hayır!
Üstadın öykülerinin tadı bambaşkadır. Kitaptaki Beyaz Mantolu Adam,Unutulan,Demir Yolu Hikayecileri öyküleri oldukça başarılı. İnsan kaliteli okumanın tadına sonuna kadar varıyor.
korkuyu beklerken adlı hikayeyi okurken aynı anda film izliyor gibiydim o harika anlatım tarzı o betimlemeler insanın iliklerine kadar işleyen o duygu paha biçilemez bir sey...
Tutunamayanlara bir türlü tutunamayıp beğenmemiştim. Ama bu kitap harikaydı! özelikle beyaz mantolu adam içinde bir çok mesajın olduğu çok güzel bir öyküydü.
Oğuz Atay'ın bütün kitapları okunasıdır... Korkuyu Beklerken, Tutunamaynların 724, Tehlikeli Oyunların 400 küsür sayfa oluşundan dolayı Oğuz Atay kitaplarına karşı önyargılarınızı alacak güzel bir başlangıç kitabı olabilir. Korkuyu Beklerken'de Oğuz Atay'ın hikayecilik tarzı kendini gösteriyor ve yer yer güldürüyor.