Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bi kere islamı örnek olarak alırsak, ne kadar iyi bir insan olursak olalım müslüman değilsek cehennemlik oluyoruz. Örneğin Van depreminde Japonya'dan Türkiye'ye gelip buradaki insanlara yardım eden daha sonra Van'daki ikinci depremde yıkılan bina altında kalarak ölen 2 Japon vatandaşının cehennemde yanacağını öne süren bir dine inanmak tamamen ahlaka aykırı geliyor bana. Her naneyi yiyen adam namaz kılıp cennete gidecek, hayata hep iyi niyetle yaklaşan kimsenin kötülüğünü istemeyen ama İslam tanrısına inanmayan cehenneme gidecek, yav he hee...
Tanrının varlığına inanır haklı çıkarsananız sonsuz yaşamınız refah içinde geçer. Haksız çıkarsanız bir kaybınız olmaz.
Tanrının varlığına inanmaz haklı çıkarsanız bir kaybınız yine olmaz. Haksız çıkarsanız o zaman sonsuz hayatınız mahvolur.
O yüzden inanın bir kaybınız olmaz... BLAİSE PASCAL
Öncelikle Kuran hiçbir şekilde bilimsel gelişmelerden haber vermez, tamamı bilimsel gelişmelerden sonra şark kurnazlarının o şekilde çevirmesine dayalıdır; ne hikmetse haber verdiği iddia edilen bilimsel gelişmeler ortaya çıkmadan önce esamesi bile okunmuyordu.
Bigbang'ı bir gücün başlattığını ispatlamak gibi bir durum yok. (Bilimsel kaynak gösteriniz.) Evrenin genişlediği
Doppler Etkisi'ne dayanılarak söyleniyor, ki yarın bir gün yeni bir gelişme olduğunda Doppler Etkisi'ni yanlış anlamışız, "Evren genişlemiyor," denebilir, ki o zaman seyreyleyin manzarayı...
Çeviri farklılıklarıyla göğün genişlemesi konusu: https://eksisozluk.com/entry/21179475
İkincisi, Kuran doğruluğu konusu Kuran'ın içinden ayetlerle, Allah-Kuran-Muhammed döngüsü içinde açıklanamaz, zaten hepsi topu birbirine atmış. Somut kanıtlarla desteklenmeli; inanca, deneyime dayalı bilimsellikten uzak görüşlerle değil. (Ki Kuran Muhammed'in ölümünden sonra kitap haline getirilmiş, yani Muhammed'in kendinden sonra ne olacağının umrunda olmadığı açık.)
En komiği de kendi kendine oluşma durumu. Evrenin kendi kendine belirli yollardan oluşabileceğini kabullenemiyor da Allah'ın kendi kendine oluşabileceğini kabulleniyor.
Bir diğeri de Kuran'ın bozulmadığı iddiası. Diğer kitaplardan tek farkı "Onu biz indirdik, biz koruruz," gibi bir ayeti içerisinde barındırması. Allah, ya önceki kitapları gönderirken benzer bir ayet göndermeyi akıl edememiş ya da gücü yetmemiş gönderdiği kitapların, dinlerin bozulmasını engellemeye.
Bir de "Pascal'ın Kumarı" var tabi. Bu durumda akılara "Tanrı kendine çıkar uğruna inanıldığını fark etmeyecek mi?" gibi bir soru geliyor, ki Tanrıya çıkar için inanma, iman etmenin esasına ters.
Son olarak hassas ayardan bahsedilmiş, bu ayar olmasaydı dünyada insanın yaşaması için ortam oluşmazdı vs. denmiş. Evrende hassas bir ayar yok, yaklaşık 2-2,5 milyar yıl sonra Samanyolu Galaksisi ile bir başka (adını unuttum) galaksinin çarpışacağı (bugünkü uzay gözlemlerine ve hareketlerine dayanılarak) öngürülüyor, Yine yakın bir örnek yaklaşık 60-70 milyon yıl önce meteor çarpması sonucunda dünyadaki canlı türünün ve sayısının çok büyük oranda azalması. İnsan desen zaten mükemmel değil; 20'lik dişlerin işlevini kaybetmesi, bazı insanların evrim kalıntısı kuyrukla doğması vs...
Özet, bilimi, inançlarınıza alet etmeyin ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. (Özellikle bilimsel gelişmler konusunda.)
Emin değilim ama.... İlk emri "oku" olan bir din kötü olmasa gerek...
Ben var olduğuna inanıyorum. İnanmayan da inanmaz üzerime vazife değil.