''Doğru yol yerden bir karış yüksekte bulunan gergin bir ip gibidir. Fakat bu ip, üstünde yürümek için değil de insanın ayağının takılıp tökezlemesi için vardır ancak...''
naber samsalar?
Tamam Kafka büyük bir yazar, kimilerine göre bu kitap bir başyapıt ama ben sevmedim. Hem de hiç sevmedim. Zamanına göre çok iyi olabilir ama bugünün şartlarında benim için hiçbir şey ifade etmedi.
Belki de bir kez okunmayla anlaşılamayacak bir kitap. Mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum, Kafka'nın farklı bir tarzı var.
Kafka bu kitapta konu üzerinden birçok şeyi anlatmış ve bize ders vermiş adeta.Samsa çok monoton bir insanken hayatındaki değişiklik onu bir hayli etkiliyor...
Kitabın kahramanı gregor samsa böceğe dönüşür. Ve ailesi bu durum sonunda bocalar. Bu aslında yazar franz kafkanın toplumun sürekli boyun eğen yapısına bir eleştiridir ve bu yüzden de başı beladan kurtulmaz. Bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Yazıldığı yılları yansıtır diyerek başladığım bu öykü gerçekten günümüzde yazılmış havasında.
Sakin bir kafayla üstüne düşünülerek okunulur sa bir çok anlam ifade edebilecek bir yapıt bence.
Hayatta herkes için bir seçilen rol vardır.Bu rolün dışına çıkılırsa bir dönüşüme uğrar insan.Ve bu diğerleri tarafından hoş karşılanmaz
Nesin ve necisin neden çalarsın kapımı bir gecenin karanlığında, ölür göz kapağımda yaşayan uykusuz bedenim ve ben vefanın kapı bekçisi insanlığımdan usanıp bürünürüm bir böceğin görseline yaşa yaşayabilirsen dört duvarın içinde bir köşede / Franz Kafka'nın okuduğum ile kitabı içerik açısından içinde derin anlamlar aradığım aradığım anlamlara ulaşamadığımı düşündüğüm ama ulaştığım anlamlarla yetinmem gerektiğini düşündüğüm edebi bir eder
kafkanın anlatmak istediği kişinin sanayi devrimi ve kapitalizmle beraber insandan ve insanlıktan uzaklaşması olayını takdir ediyorum.ancak bu roman çok basit,anlatmak istediği konu olarak mükemmel ancak edebi olarak büyük bir değer olarak görmüyorum kitabı.dostoyevskiyle asla kıyaslanmaz ama dostoyevski üstad kafkanın anlatmak istediğini çok daha edebi bir şekilde değerlendiriyor.kafkayı okuyunca üstadın büyüklüğünü bir kez daha anladım.
Bir sabah uyandığınızda böcek olduğunuzu farketseydiniz ne yapardınız ? Aslında bundan çok daha fazlası bu kitap. Kafka ya göre böcek olmak demek aslında toplumsal zorunluluklardan kurtulup özgür olmak demek. Toplumun baskısından uzaklaşmak, yabancılaşmak ama aynı zamanda özgür bir birey olmak.
Gregor Samsa'nın dönüşümünden sonra ailesinin(toplumun) tiksindirici çıkarcı, kişiliklerini gözler önüne sermiştir.
Franz Kafka ’nın, öldükten sonra yakması için dostu Max Brod ’a verdiği yapıtları arasında yer alan Dönüşüm, insanın terk edilişinin ve yalnızlığını ölüm ile paylaşmasının anıtsal bir anlatımıdır.
Hiçliğin kesinliğinin mutlak olduğu bir dünyada, korkunun karabasanından tuzağa düşmüş bireyin trajedisini anlatan Kafka ’nın kahramanları hiçbir yere ait değildir.
Bedensel dönüşümünü gözlemleyen Gregor Samsa, bu anlaşılmaz dünya içerisinde kendi bedenine yabancılaşır.
Bedenindeki dönüşüme alıştıkça böcekleşir ,böcekleştikçe de yalnızlığın o koyu ve vazgeçilmez dünyasına adım atmış olur.
Artık Gregor yalnızlığını ölümle paylaşır.
Solgulama gereği duyulmayan yaşamın kemikleşmiş kurallarına,insan ilişkilerine, toplumsal yaşayışa bir başkaldırı öyküsü olan Dönüşüm ’de, güçlü bir toplum eleştirisi yapılmış ve insanın modern toplumda yabancılaşması ustalıkla işlenmiştir.
Kafkanın karamsarlığını,kalabalık içindeki yalnızlığını ve bunlardan dolayı kendisini işe yaramaz görüşünü anlatış biçimi ve benzetmesi muhteşem. Mutlaka okunmalı.
inanılmaz farklı bir kurgu ve muhteşem bir anlatım... yabancılaşma ancak bu kadar fantastik anlatılabilirdi..
çok güzel bir aile ve toplum eleştirisiydi.Gregor un dönüştüğü böcek aslında özgür bir bireyi temsil ediyordu.ailenin çocukları baskı altına alması çocuklarına söz hakkı vermeyip kendi istekleri doğrultusunda yaşamaya mecbur bırakmasını çok ağır eleştiriyor.gerçekten harika. . .
Franz Kafka'nın kısa ( 71 Sh ) ama etkili bir kitabı,
Gregor Samsa adlı pazarlamacı bir gencin sabah kalktığında böceğe dönüşmesi, sonrasında ailesiyle özellikle kız kardeşi Greta ile arasında geçen olaylar sürükleyici bir şekilde yazılmış,
Kitabın sonunda Heinz Politzer adlı kişinin oldukça uzun 32 Sh lık bir dönüşüm yorumu var ( Cem yayınları ) buna göre aslında kitapta kapitalizmden liberalizme kadar bir çok akıma göndermeler var ama ben o gözle okumadım veya anlayamadım.Yinede keyf alark okuduğum kitaplardan birisidir Dönüşüm..
ütopik fantastik yazıları sevmem ama ...hem kısa oluşu hemde o tedirgin havayı yaşatan ve anlatmak istediğini sembollerle en iyi biçimde ifade eden başka bir metin görmedim...harika
Kafka'nın müthiş ironisi, dehşete düşüren üslubuyla sistemin bizi nasıl bir canavara dönüştürdüğünü bu kitapta açıkça görmek mümkün.
Çevrenizin istediği şekilde yaşarken ve katkı sağlarken onlara herkes mutludur..Konu sizin nasıl yaşamak istediğinize geldiğinde,farklı olduğunuzu gösterdiğinizde dışlanırsınız.Kalıpların dışına çıkamayınca da sıkışır kalırsınız kendi hayatınızda.Katma değerinizde kalmayınca başkalarına,bir böcekten farkınız kalmaz artık..Tiksinilen ve istenmeyen.
Kitap çok güzel anlatmış..Finalide bir o kadar etkileyici.. "şimdi sıra kızlarından yararlanmaya gelmiş "
Bir sabah uyandığınızda kendinizi böcek olarak bulsanız ne yapardınız?Kafka bir böceğin yerine kendini koyup hayatından izler sunar bize.Kafka'nın babasıyla ilişkisini bilmeyenler için böceğe dönüşen insandan başka bir şey anlatmaz kitap.Fakat Kafka'nın anlatmak istediği kişi burada babasıdır bir nevi babasını eleştirir ve anlatır.
"Gregor keşke benim kardeşim olsaydın, sana nasıl da bakardım ben" diye diye okuduğum kitap.
Her zaman diyorum, yine diyeceğim Kafka büyüksün!
Almanca olarak ilk okuduğum Dönüşüm üniversite yılllarımda, benim için bir kabustu. Daha sonra Türkçe okudum ve kitabı sevmeye başladım sınav korkusu olmadığından.