Yabancı

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
10 puan

Fevkalade :D

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
8 puan

Pür dikkat okumanız geren bir kitap. İşte o zaman kitaptan gerçek keyfi alabilirsiniz.

11 yıl, 10 ay
10 puan

cok sevdigim kitab.

Profil Resmi
9 puan

en sevdiğim kitaplardan biri kesinlikle okunmalı

Profil Resmi
8 puan

içinizdeki yabancıyı bundan daha sade nasıl anlatabilirdiniz ki?

Profil Resmi
8 puan

Tek kelime ile mükemmel.

8 puan

İyi ki okumuşum.

Profil Resmi
9 puan

Usta işi...

10 puan

Her dilden koleksiyonunu yapıyorum, aklınıza gelen ilk 5 dil sonrası elinizde olan bu kitaba talibim

8 puan

Zeki Demirkubuz'un bu kitaptan esinlenerek cektiği bir film var, merak edenler olursa link aşağıda.

http://www.demirkubuz.com/yazgi.html

10 puan

9.sınıfta kendi isteğimle okumuştum . Ya yemin ediyom çok güzeldi

Profil Resmi
10 puan

Muhteşem bir eser..

10 puan

Yusuf Atılgan - Aylak Adam tadını aldım..
Anlara odaklanmak çok kıymetli... Geleceğe ya da geçmişe odaklanmak karakterden ödün vermektir. Hayat planlar içinde kaybolmak değildir..

Profil Resmi
8 puan

Okurken muhakeme gucumu pek kullanamadigim bir kitap...

Karakter kendini cevresinden soyutlayip oyle yalnizlastirmis ki artik normal olan gerceklik ona yabancilasmis.

İnsan ruhunun duyabilecegi acilari unutmus.
Bu acilari hissetmesi gerektigi yuzune acikca soylendiginde bile kendisi yine anlam veremiyor.

Dunyaya duydugu kayitsizligi her gecen gun artmis bir insanin hayatini ve degerlendirmelerini onun gozunden goreceksiniz.

10 yıl, 10 ay
Profil Resmi
6 puan

olmasa da olur..

8 puan

Hayatımda bu kadar 'güzel' bir kayıtsızlık, bu kadar başarılı bir çıkarımlar topluluğu gördüm mü bilmiyorum...
Çok güzeldi...

8 puan

Yabancı, bilmemekten ziyade fazlaca tanımanın yol açtığı uyumsuzlaşmanın hikayesidir. Buradaki 'uyumsuz' kelimesi anlamca olumsuz, varoluş amacı göz önüne alındığında olumlu bir ifadedir. Keza, denizin üzerindeki güneş parıltılarını bu ifadeyi takınan bir uyumsuzdan başkası göremez...

Profil Resmi
9 puan

Camus'ün kısacık ama sayfalar dolusu cümleyle anlatılamayacak olan bir derinliği olan kitabı.

10 puan

Albert Camus'un kesinlikle en iyi kitabı.

Profil Resmi
7 puan

Anlamsız

7 puan

http://www.kulturelf.com/2015/07/yabanci-albert-camus.html

Profil Resmi
5 puan

bir heyecanla başlayıp umduğumu bulamadığım kitaplardan diyebilirim..

9 puan

her okuyuşta "benlik" ve "kendilik" algısını sorgulama sebebi bir kitap. ve evet biraz yabancıdır herkes, önce kendine, sonra herkese.

9 puan

Gayet sakin, aksiyonsuz ve sıradan akan bir hikayeyle çok büyük bir mesaj vermeyi başarmış Albert CAMUS. Kitabın arka kapağı her şeyi özetliyor aslında. Bir insanın eylemiyle değil de toplumsal kalıplarla yargılanıyor. Tıpkı bugünlerde de olduğu gibi.

9 puan

Gece başladım. uyudum. Sabah bitirdim aşırı akıcı. Hayatın değerini anlamanızı sağlayacak veyahut sorunlarınızla boğuşmanıza sebep olacak bir kitap. Güzeldi.

9 puan

Her açıdan kusursuz bir anlatı olduğunu söyleyemem, zira anlattığı şey çok da güzel değil. Yalnızca anlattığı şey için fazla isabetli.

Profil Resmi
9 puan

içinde kendimi bulduğum,çok derin bir kitap,bazı cümleleri çok kez okuyup nasıl anlayacağımı şaşırdım.

Profil Resmi
8 puan

Varoluşçuluğun edebi referansı gibi okunmalı.

10 puan

Albert Camus' un okuduğum ilk ve tek kitabıdır. Bir kez orta sonda bir kez de lise sonda okudum bu eseri.
Kitapta Meursault diye bir karakter var ki kendisine duyduğum hayranlığı bir Catalina Otalvaro' ya duyuyorumdur, o da belki yani. Bizim ara sıra yaptığımız gibi cool görünmek amacıyla umursamaz bir tavır takınmıyor Meursault; düşünmediği hissetmediği için de bu kadar vurdumduymaz olmuyor. Aksine fazlasıyla düşünüyor karakterimiz ve her şeyin boş olduğu, ölümün olduğu yerde her şeyin anlamsız olduğu fikrine düşünerek varıyor ve baştan kabulleniyor her şeyi.

Sırf şu kitapla ilgili görüşlerim genel görüşlere uymuyor diye bile ayrıca hayran olabilirim Camus' a ve Meursault' a. Camus o kadar muhteşem bir kitap yazmış ki kitabın ana karakteri Meursault' un kitap boyunca toplum tarafından maruz kaldığı dışlanmanın aynısı, kitap bittikten sonra da reel hayatta okuyucuların yorumlarıyla devam etmekte. Sırf bunun için bile duvara Meursault yazar, önüne geçer 1 dakika saygı duruşunda bulunurum lan.

Bulantı, Yabancı' nın yanında nasıl görkemli duruyorsa; Yabancı' nın kahramanı Meursault da Bulantı' nın kahramanı Roquentin' in yanında öyle görkemli durmaktadır. Roquentin' in giderken Meursault dönüyormuş denebilir sanırım. Şimdi Roquentin etrafına bir bakıyordu 'ne lan bu saçmalık, niye varız ki lan biz, var olmamız için tek bir nedenimiz bile yok, her şey aynı, amaçsız yere varız'' diye bir şeyler geveliyordu ya hani işte Meursault o evreyi çoktan geçmiş. Varız ama olmasak da hiçbir şey değişmez zaten diyerek anasının ölümüne bile duyarsız kalabiliyor. Şimdi buradan iki farklı şey çıkarabiliriz;

1- Bunlar varlar ama olmasalar da bir şey olmaz çünkü zaten varlıklarının farkında olmadıklarından, neden var olduklarını merak etmediklerinden aslında yoklar diyerek etrafa bir yabancılaşma söz konusu olabilir.
2- Ben dahil kimsenin var olması için bir neden yok dolayısıyla yok olmamız bir şeyi değiştirmez diyerek kendine karşı bir yabancılaşma olabilir. (-ki Camus mantığını düşündüğümde bu daha uygun)

Tabii sen yine de bunu çok ciddiye alma zira Sartre varoluşçuluk konusunda benim fikrime göre Camus' u ezer geçer. Dolayısıyla benim Roqu' yu sevmememden dolayı kıyaslamada Meursault öndedir muhtemelen. Allah muhafaza bir kapışsalar, varlık üzerine bir konuşsalar Roqu Abbas, Meursault Şakir durumuna geçer. Roqu 'Kabahat sen de değil seni sevende. Nabeerrrrrrrr!!' diye bitirebilir tartışmayı son olarak.

Her neyse bunlar iyi güzel de Camus' ya sorarlar be adam hepsi tamam da hayatın anlamsızlığını bu kadar içselleştirmiş ve bunun sonucu olarak 'bulantı' evresini de geçip hayata tamamen 'yabancı'laşmış bir adam nasıl oluyor da lavuğun birine ateş edebiliyor? Çünkü cinayetin, ''bu lavuk olsa da olur olmasa da olur'' diyerek işlenmesi için Meursault' un bir şeyleri hala sorgulayan bir adam olması lazım ki bu sorguyu da yapsın kafasında. Ayrıca Camus mantığına göre evet hayat anlamsızdır ama yine de uğruna yaşamaya değer. Bu şartlar altında karakterine nasıl cinayet işletir, hadi işletti diyelim nasıl pişmanlık duymasını sağlamaz Camus? Özetle hepsi tamam, Meursault' un umursamazca ölüme gitmesi de tamam ama bir başkasının hayatına bu derece rahat son verebilmesi benim kafamı karıştıran yer işte.

Ayrıca işlenen en güzel cinayetlerden biridir bu cinayet okuduklarım arasında. Yüreğine bileğine sağlık Meursault.

Dip not: Ben her ne kadar Sartre ve Bulantı ile kıyaslama yapmış olsam da Camus bunu şiddetle reddeden ve Sartre ile aynı şeyi savunmadıklarını söyleyen bir adam. Yine de benziyor işte iki kitap Camus ya da benim kafam bu kadarına basıyor artık bilmiyorum.

7 puan

Kitabın varoluşçulukla ilgili olduğunu düşündüm okuyup bitirdiğimde. Nihilizm belirtileri gördüm karakterde. Düşündüğüm gibi olmadığını var sayarsak toplumun geneline göre yabancı birinin romanı da denebilir bir diğer bakış açısı ile. Yazar bunlardan birisini ya da hepsini anlatmak istemiş olabilir tam emin değilim. Az sayfada çok şey anlattığını söyleyebilirim. Ben okurken şahsen kafam karıştı. Bazı yerlerde ne anlatmak istediğini anlamadım. Bu nedenle bazı kişilerin çok yalın anlatmış konusu çok belli yorumlarına katılmıyorum. O nedenle de 7 puan verdim. Fakat okunmasını önerdiğim bir kitap olarak kalacaktır. İyi okumalar.

geri 1 | 2 | 3 | 4 | 5